Restaurant Week w Warszawie trwa – jakie restauracje warto odwiedzić?

Udostępnij artykuł
Do 31 sierpnia trwa przedłużona edycja wydarzenia w stolicy. Dobrze zjemy w blisko 25 warszawskich restauracjach. Na gości czeka popisowe trzydaniowe menu w jeszcze niższej cenie 55 zł i formule #zerowaste. Rezerwacje trwają w aplikacji app.rclb.pl i na stronie www.RestaurantWeek.pl.
ARUBA

Restauracja specjalizuje się w pieczonych żeberkach. Podczas Festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. wegański strogonow z boczniakami i konfiturą z czerwonej cebuli. W opcji mięsnej burger z szarpaną wieprzowiną, domowym majonezem i warzywami.

CZARNE CZERWONE ZŁOTE

Czarne Czerwone Złote to WINEbar i sklep winiarski w Warszawie, w którego ofercie znajdziemy ponad 70 niemieckich win. Zlokalizowany w kamienicy z XIX wieku zaprasza do skosztowania dań wprost z ręki szefa Pawła Rosińskiego. Na talerzach znajdziemy takie pozycje, jak wolno gotowana polędwiczka wieprzowa ze świni puławskiek. Podana z puree ziemniaczanym, młodymi warzywami oraz sosem rozmarynowym. Miłośnicy wege zjedzą tu Vege gołąbka z paloną kaszą gryczaną, warzywami, boczniakiem królewskim podany z sosem marchewkowym oraz chrustem ziemniaczanym.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE czerwiec-lipiec 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

BURSZTYNOWA BISTRO

To restauracja z klimatem, który tworzą polskie sery długodojrzewające: Bursztyn, Szafir i Rubin. Szef Wojciech Kaza, w ciekawy sposób wkomponowuje je do każdego z dań. Od tradycyjnych fondue czy zupy serowej aż po kompozycje deserowe. Co czeka na Gości w ramach festiwalowego menu? Wśród nich zupa serowa, szafirowy makaron tagliatelle nero z kurkami i bobem. W wersji mięsnej zjemy wołowe carpaccio z serem Bursztyn, rukolą i oliwą truflową czy poliki wołowe z bursztynowo – ziemniaczanym puree i glazurowanymi warzywami.

STOLICA

To restauracja zlokalizowana przy kameralnym placu Szeroki Dunaj (dawny targ warzywny z czasów przedwojennych) na warszawskim Starym Mieście. Wystrój nawiązuje akcentami do dwudziestolecia międzywojennego, wykorzystując stylistykę art nouveau. W menu wege króluje risotto z kurkami, porem i natką pietruszki podane z sałatką z rukoli i pomidorków cherry. Na miłośników mięsa czekają natomiast żeberka wieprzowe w sosie z wędzonej śliwki. Podane na pieczonych z ziołami ziemniakach w towarzystwie sezonowej sałatki.

DZIEŃ I NOC

Na gości czeka międzynarodowa kuchnia, która korzysta z dobrodziejstw miejscowych dostawców. Także postindustrialne wnętrza wypełnione zielenią i kolorem, przesiąknięte historią Hal Mirowskich. Podczas Festiwalu zjemy tu dorsza w tempurze z sosem holenderskim, papryką, czarną soczewicą i groszkiem z miętą. W wersji mięsnej czeka na nas m.in. tagliatta wołowa, puree z gorczycą, warzywa sezonowe, sos szpikowy.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.