Restauratorzy z ul. Próżnej zorganizują akcję charytatywną

Udostępnij artykuł
Już w najbliższą sobotę, 26 października w Warszawie odbędzie się akcja charytatywna „3 tony dyni na Próżnej”. Biorąc udział w licytacji największej dyni, jedząc dania z dyni lub po prostu kupując dynie na ul. Próżnej będzie można wspomóc podopiecznych Fundacji Joanny Radziwiłł Opiekuńcze Skrzydła. Udział zapowiedzieli celebryci i aktorzy. Organizatorami wydarzenia są restauratorzy z ul. Próżnej, którzy całkowity dochód ze sprzedaży dyń oraz dań z tego warzywa przekażą na rzecz fundacji. W programie przewidziane są także atrakcje dla dzieci.

Podczas akcji „3 tony dyni na Próżnej” w każdej restauracji mieszczącej się przy tej ulicy będzie można zjeść specjalne, dyniowe danie. Lokale przygotują m.in. kremy z dyni, ciasta i tarty dyniowe, placki z dyni, curry z dyni oraz wiele innych. Poza atrakcjami kulinarnymi przewidziane są także wydarzenia dla dzieci w tym: malowanie dyni z celebrytami, warsztaty grawerowania na szkle, fotobudki, rysowanie kredą na chodniku i inne. Akcja „Trzy tony dyni na próżnej” odbędzie się w sobotę, 26 października w godzinach 12-15. Dodatkową atrakcją są również 3 tony dyń sprowadzone przez restauratorów, którymi udekorowana jest cała, przedwojenna ulica.

„3 tony dyni na Próżnej” to pierwsza z cyklu akcji, które planujemy zorganizować z lokalnymi restauratorami. Będzie nam miło gościć wszystkich, którzy mają ochotę pójść na wyjątkowy, jesienny spacer w centrum Warszawy, a przy okazji wspomóc naszą działalność. To wyjątkowa okazja do tego, by rodzinnie spędzić czas w miłej atmosferze równocześnie pomagając dzieciom. Zebrane środki planujemy przeznaczyć na prowadzone przez nas dzienne domy opieki, w których dzieci i młodzież zagrożone wykluczeniem społecznym otrzymują wsparcie edukacyjne i psychologiczne” – mówi Joanna Radziwiłł, współzałożycielka Fundacji Joanny Radziwiłł Opiekuńcze Skrzydła.

Program akcji „3 tony dyni na Próżnej”:

  • Licytacja  największej dyni
    udział w licytacji NAJWIĘKSZEJ i najpiękniejszej dyni z ul. Próżnej. Licytacja o GODZ. 13:00
  • Wygraj voucher Każda osoba, która kupi kup „coś z dyni” w wybranym lokalu będzie mogła wziąć udział udział w losowaniu vouchera z zaproszeniem na obiad dla dwóch osób (o wartości 100-200 zł) w wybranej restauracji. Losowanie odbędzie się GODZ. 15:00
  • Kup dynię – wspieraj fundację W każdej restauracji będzie można kupić dynię. Dochód ze sprzedaży dyń zostanie przekazany na rzecz Fundacji.
  • Atrakcje dla dzieci
    • Zamalujmy kredami chodnik na Próżnej
    • Warsztaty grawerowania na szkle w Velt (Próżna 12)
    • Pomaluj swoją dynię z celebrytą w SAN THAI Original Thai Cuisine (Próżna 10)
    • Pomaluj dynię ale i… bar w Klubokawiarnia Babel (Próżna 5)
    • Fotolustra – szukajcie fotobudki na ulicy i zróbcie rodzinne zdjęcie

MENU – czyli co można zjeść tego dnia:

Mercato Bistro   – krem z dyni – słodko ostry krem z kokosowym mlekiem, kolendrą i płatkami migdałów. Ciasto dyniowe – aromatyczne i wilgotne ciasto z dyni z mascarpone i pomarańczową skórką.

Klubokawiarnia Babel- Tarta z dyni; sernik z dyni

Cafe Próżna – Ciasto z dyni,  placuszki z dyni

Kieliszki na Próżnej – krem z dyni z olejem z pestek dyni; pieczona dynia z sosem maślanym z cytryną

San Thai Original Thai Cuisine – Curry z dynią

Restauracja Strefa – Krem z dyni

Dodatkowe informacje na temat akcji ‘3 tony dyni na Próżnej” można znaleźć na Facebooku pod linkiem do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/714613902358554/

ORGANIZATORZY: 

Fundacja Joanny Radziwiłł Opiekuńcze Skrzydła, Mercato Bistro (Próżna 7), Restauracja Strefa (Próżna 9),  Cafe Próżna (Próżna 12), Klubokawiarnia Babel (Próżna 5), SAN THAI Original Thai Cuisine (Próżna 10), Kieliszki na Próżnej (Próżna 12) , Warszawski Golibroda Barber Shop (Próżna 12), Velt (Próżna 12).

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.


Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 24.10.2019
Aktualizacja: 24.10.2019