Roman Pawlik szefem kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków

Od lipca funkcję tę łączy z dotychczasową pozycją szefa kuchni hotelu Park Inn by Radisson w tym samym mieście.

Roman Pawlik – z gastronomią zawodowo związany od 15 lat. Z Radisson Hotel Group od blisko czterech. Jako szef kuchni hotelu Park Inn by Radisson poznał standardy i zasady pracy tej sieci. Mocno związany z Krakowem. Lokalne smaki swojego regionu promuje w prowadzonych przez siebie restauracjach.

Kuchnia hotelowa musi odpowiadać gustom i upodobaniom smakowym gości z całego świata. Jednak dla mnie ważne jest łączenie jej z lokalnymi produktami i daniami regionalnymi mówi Roman Pawlik. – To dla mnie istotne, by opierała się na świeżych i sezonowych składnikach od najlepszych dostawców. Dbam o to i osobiście sprawdzam ich jakość.

Bardzo dynamiczny, otwarty, sprawdzający się w działaniu. Tak można opisać nowego szefa kuchni, którego na obydwu stanowiskach czeka aktualnie sporo wyzwań. Jakich? To między innymi skomponowanie nowego menu podążającego za aktualnymi trendami i międzynarodowymi standardami sieci. To również rekonstrukcja zespołu obydwu hoteli, który może obsłużyć coraz większą liczbę gości i wydarzeń, jakie po etapie przestoju wracają do Krakowa.

Jako szef kuchni dbam, by każda osoba w zespole miała pełną świadomość, że efekt naszej wspólnej pracy w równym stopniu zależy od wszystkich. Każdy ma wpływ na smak naszej kuchni, kształtowanie menu i funkcjonowanie gastronomii. Dzielę się w tym zakresie swoją wiedzą, daję przestrzeń do rozwoju, wspieram i obdarzam każdego pełnym zaufaniem mówi Roman Pawlik.

Oprócz nacisku na kuchnię lokalną i sezonową, zawodowo Roman Pawlik jest też wielkim zwolennikiem kuchni francuskiej. Za techniki przygotowywania potraw oraz włoskiej – za jej świeże i lekkie składniki. Prywatnie zaś uwielbia kuchnię tajską i indyjską – za różnorodność przypraw i smaków.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE czerwiec-lipiec 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.