Ruszyła 6. edycja World Class Poland. Zgłoszenia do 22 marca

Udostępnij artykuł
W tym roku znów ponad 10 tys. barmanów w 60 krajach ubiega się o przepustkę do globalnego finału konkursu World Class Competition, który odbędzie się w Sydney. Po raz szósty do wyścigu staną barmani z Polski.

Krajowe biuro konkursu, Diageo Reserve World Class Poland, przyjmować będzie zgłoszenia od 4 do 22 marca. Zadaniem kandydatów będzie przygotowanie receptury i prezentacja autorskiego koktajlu zgodnie z jedną z trzech prezentacji opisanych w regulaminie konkursu.

Maciej Mazur z Krakowa zachwycił międzynarodowe jury World Class Competition 2019 w Glasgow. Piąty w historii reprezentant Polski w konkursie podczas ubiegłorocznego, światowego finału zajął 15. lokatę – to najwyższy wynik Polaka do tej pory.

Trzydziestu barmanów (top 30), których prezentacje okażą się najlepsze, zmierzy się w półfinale w dniach 21-22 kwietnia. Następnie spośród 12 finalistów wyłoniony zostanie polski Barman Roku 2020, który otrzyma bilet na zawody w Sydney.

Barmana Roku World Class Poland 2020 poznamy po krajowym finale, który zaplanowano w dniach 22-23 maja. W tym terminie nastąpi tez oficjalna inauguracja ogólnopolskiego święta kultury koktajlowej – World Class Cocktail Festival. Będzie to już trzecia edycja wydarzenia, która trwać będzie od 3 do 14 czerwca. Latem 2019 roku udział w festiwalu wzięło ponad 15 tys. gości w 15 miastach.

W stronę sławy

World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs barmański globu. Od 2009 roku mistrzowie sztuki koktajlowej rywalizują w nietuzinkowych okolicznościach i miejscach, od Glasgow, Londynu, Berlina, po Kapsztad, Miami czy Meksyk. Po globalne trofeum World Class sięgnęli do tej pory reprezentanci: Francji, Grecji, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Kanady oraz dwukrotnie – Australii i Japonii. W 2019 roku tytuł Barmanki Roku powędrował do Bannie Kang z Singapuru.

Aleja sławy polskiej edycji World Class liczy już pięć gwiazd – tyle edycji konkursu odbyło się do tej pory nad Wisłą. Dotychczasowi reprezentanci Polski w globalnych finałach World Class – Maciej Mazur, Marcin Kruk, Janusz Lemiesz, Paweł Rodaszyński i Mateusz Szuchnik – to dziś gorące nazwiska sceny barowej i koktajlowi influencerzy.

Dla Kandydatów

Informacje ogólne i zgłoszenie: www.facebook.com/worldclasspoland/
Regulamin konkursu
Lista prezentacji (do wyboru jedna z nich):
1. Tanqueray G&T CitrusHeart Challenge
2. Bulleit Elevated Boilermaker Challenge
3. Singleton Single Ingredient Challenge

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 27.02.2020
Aktualizacja: 27.02.2020