Obostrzenia od 1 marca – co się zmieni?

Udostępnij artykuł

Od 1 marca zaczną obowiązywać łagodniejsze zasady bezpieczeństwa. Brak limitu osób w restauracjach, hotelach i ponowne otwarcie klubów oraz dyskotek.

Dziś widzimy po wielu konsultacjach medycznych i obserwacji tego, co się dzieje w innych krajach, że można zalecić daleko idące zmiany. Można znieść znaczącą część wszystkich ograniczeń, które były do tej pory obowiązujące. Znieść te restrykcje, które towarzyszyły nam właściwie przez wiele miesięcy – poinformował premier Mateusz Morawiecki.

[POD NASZYM PATRONATEM]
Brunch w Hotelu Bristol powraca. Współgospodarzem Robert Makłowicz

Szef rządu dodał, że zmiany są skonsultowane z Radą do spraw COVID-19. Od 1 marca zostanie zniesionych większość obostrzeń, a zostaną te, które są konieczne.

Obostrzenia od marca

Co się zmieni? Przestaną obowiązywać m.in. wszystkie limity osób – w tym w sklepach, restauracjach, hotelach, miejscach kultury, transporcie, a także podczas spotkań i imprez. Działalność wznawiają dyskoteki, również kluby i inne miejsca udostępnione do tańczenia.

Od 1 marca wciąż będziemy musieli przestrzegać niektórych obostrzeń. To m.in. zasady dotyczące noszenia maseczek, izolacji, a także kwarantanny dla współdomownika oraz kwarantanny przyjazdowej (dla osób bez ważnego UCC).

  • Zakrywanie nosa i ust za pomocą maseczki w przestrzeniach zamkniętych
  • Izolacja w przypadku zakażenia COVID-19
  • Kwarantanna dla współdomownika osoby zakażonej COVID-19
  1. jeśli jesteś zaszczepiony i uzyskałeś negatywny wynik testu, zostaniesz zwolniony z kwarantanny,
  2. jeśli nie jesteś zaszczepiony, możesz zostać zwolniony z kwarantanny w przypadku uzyskania negatywnego wyniku testu po zakończeniu izolacji osoby, z którą mieszkasz.
  • Kwarantanna przyjazdowa (dla osób bez ważnego UCC)

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 23.02.2022
Aktualizacja: 11.01.2023