Rząd zapowiada nowe wsparcie dla przedsiębiorców. Będzie dodatkowa pomoc dla sektora HoReCa

Udostępnij artykuł
Premier Mateusz Morawiecki i minister rozwoju, pracy i technologii przedstawili plan dalszego wsparcia dla przedsiębiorców. Poinformowali m.in. o poszerzeniu tarczy branżowej o kolejne kody PKD, np. o sektor beauty i handlowy.

Ograniczyliśmy biurokrację i dostosowaliśmy wsparcie do poszczególnych grup przedsiębiorców. Oferujemy bezzwrotne subwencje do 5 tys. zł dla mikrofirm, postojowe dla większych firm, zwolnienia ze składek ZUS i wiele innych instrumentów. Proponujemy nowe regulacje dla przedsiębiorców, którzy mają problem z opłaceniem najmu lokalu. Branża gastronomiczna, hotelarska będą miały kontynuowane mechanizmy wsparcia po zakończeniu tej fali. Będą to dodatkowe mechanizmy finansowania ich działań – powiedział premier.

Premier dodał, że branża gastronomiczna czy hotelarska są najbardziej dotknięte przez pandemię. Dlatego mechanizmy wsparcia dla tych sektorów, będą kontynuowane także po zakończeniu fali. Po to, żeby mogły odbić się od tego naprawdę głębokiego dołka, będą to dodatkowe mechanizmy wsparcia.

Pomoc finansowa w kwietniu trafi do ponad 60 branż. Ministerstwo Rozwoju przedstawi niedługo dwie ważne strategie rozwojowe. Chcemy, żeby kołem zamachowym rozwoju była nowoczesna produkcja przemysłowa – powiedział minister Gowin o tarczy branżowej.

Pomoc finansowa ma trafić do 60 sektorów, w tym 16 nowych. Chodzi m.in. o fryzjerów, kosmetyczki, handel meblami, RTV/AGD, czy wyspecjalizowaną sprzedaż sprzętu komputerowego.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Rynek-Dostawcow-HoReCa-RAPORT-2021.png

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 01.04.2021
Aktualizacja: 07.04.2021