10 sierpnia w Ustroniu odbyła się 14. edycja konkursu kulinarnego, który odbywa się ze wsparciem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników oraz Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Mistrzostwa były także eliminacjami do Kulinarnego Pucharu Polski.
Tegoroczna edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbyła się w Karczmie Góralskiej w Ustroniu. Celem konkursu współorganizowanego z Miastem Ustroń oraz Gromadą Górali na Śląsku Cieszyńskim jest promocja baraniny i jagnięciny kulinarnej, owczarstwa i hodowli owiec oraz propagowanie serowarstwa. Partnerem merytorycznym konkursu od czternastu lat pozostaje Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników, współpracujący na wielu płaszczyznach z Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Ponadto firma Transgourmet i Selgros dostarczyła produkty m.in.: do przygotowania lunchu dla uczestników, jurorów oraz odwiedzających konkurs oraz przekazała nagrody w formie słodkości dla dzieci biorących udział w konkursie plastycznym „Owca w górach” w trakcie trwania eventu.
W zmaganiach wzięło udział siedem dwuosobowych drużyn z całej Polski. Zawodnicy mieli za zadanie przygotować danie główne z combra z polskiej jagnięciny, kalarepy i pieprznika jadalnego oraz deser, którego głównym składnikiem był owczy ser: bryndza, bundz lub oscypek z dodatkiem likieru karmelowego oraz jeżyn.
– Uczestnicy konkursu po raz kolejny zaprezentowali bardzo wysoki poziom. Ubiegłoroczni zwycięzcy, którzy w tym roku obronili tytuł Mistrza Polski w Podawaniu Baraniny, zajęli trzecią pozycję na podium Kulinarnego Pucharu Polski. Liczymy, że w tym roku najlepsze zespoły z Ustronia również zajmą wysokie pozycje w tym prestiżowym ogólnopolskim konkursie – podsumowuje Leszek Makulski, organizator Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny.
Zwycięzcami tegorocznej, 14. edycji mistrzostw zostali Kamil Tłuczek oraz Piotr Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie. Drugie miejsce zajęły Marta Podgórska oraz Agnieszka Osipowicz z Hotelu Notera w Chojnicach. Żeńska drużyna zakwalifikowała się tym samym do Kulinarnego Pucharu Polski. Trzecie miejsce na podium przypadło Dawidowi Koniorowi oraz Kacprowi Sproskiemu z Restauracji Pastamore w Bielsku Białej.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.