Selgros na Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny

Udostępnij artykuł
10 sierpnia w Ustroniu odbyła się 14. edycja konkursu kulinarnego, który odbywa się ze wsparciem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników oraz Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Mistrzostwa były także eliminacjami do Kulinarnego Pucharu Polski.  

Tegoroczna edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbyła się w Karczmie Góralskiej w Ustroniu. Celem konkursu współorganizowanego z Miastem Ustroń oraz Gromadą Górali na Śląsku Cieszyńskim jest promocja baraniny i jagnięciny kulinarnej, owczarstwa i hodowli owiec oraz propagowanie serowarstwa. Partnerem merytorycznym konkursu od czternastu lat pozostaje Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników, współpracujący na wielu płaszczyznach z Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Ponadto firma Transgourmet i Selgros dostarczyła produkty m.in.: do przygotowania lunchu dla uczestników, jurorów oraz odwiedzających konkurs oraz przekazała nagrody w formie słodkości dla dzieci biorących udział w konkursie plastycznym „Owca w górach” w trakcie trwania eventu. 

W zmaganiach wzięło udział siedem dwuosobowych drużyn z całej Polski. Zawodnicy mieli za zadanie przygotować danie główne z combra z polskiej jagnięciny, kalarepy i pieprznika jadalnego oraz deser, którego głównym składnikiem był owczy ser: bryndza, bundz lub oscypek z dodatkiem likieru karmelowego oraz jeżyn.

 – Uczestnicy konkursu po raz kolejny zaprezentowali bardzo wysoki poziom. Ubiegłoroczni zwycięzcy, którzy w tym roku obronili tytuł Mistrza Polski w Podawaniu Baraniny, zajęli trzecią pozycję na podium Kulinarnego Pucharu Polski. Liczymy, że w tym roku najlepsze zespoły z Ustronia również zajmą wysokie pozycje w  tym prestiżowym ogólnopolskim konkursie – podsumowuje Leszek Makulski, organizator Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny.

Zwycięzcami tegorocznej, 14. edycji mistrzostw zostali Kamil Tłuczek oraz Piotr Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie. Drugie miejsce zajęły Marta Podgórska oraz Agnieszka Osipowicz z Hotelu Notera w Chojnicach. Żeńska drużyna zakwalifikowała się tym samym do Kulinarnego Pucharu Polski. Trzecie miejsce na podium przypadło Dawidowi Koniorowi oraz Kacprowi Sproskiemu z Restauracji Pastamore w Bielsku Białej.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 20.08.2019
Aktualizacja: 20.08.2019