Selgros odkrywa kulinarne talenty

Udostępnij artykuł
20 września odbył się pierwszy półfinał konkursu kulinarnego. Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi zmierzyli się z tematem konkursowym, którym było danie przygotowane z wykorzystaniem kaczki, dyni piżmowej oraz suszonych śliwek. Dwa najlepsze zespoły zakwalifikowały się do listopadowego finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

Stawką jest wartościowe stypendium, staż w gwiazdkowej restauracji Senses oraz możliwość reprezentacji Polski w prestiżowym konkursie Les Chefs en Or w 2020 roku w Paryżu, w kategorii juniorów. W jury zasiedli Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet, Maciej Hippler z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, a także przedstawiciele ZSG w Łodzi oraz Selgros Cash&Carry.

Do kulinarnych zmagań w łódzkim Gastronomiku stanęło pięć dwuosobowych zespołów. Tematem głównym konkursu było przygotowanie dania z kaczki, a składnikami obowiązkowymi była dynia piżmowa oraz suszone śliwki. Ponadto uczniowie mogli korzystać z produktów dostępnych w formie spiżarni, wśród których były kasze, warzywa, owoce, nabiał oraz przyprawy. Uczniowie mieli 10 minut na wybranie składników oraz 90 minut na przygotowanie oraz zaprezentowanie gotowego talerza. Jury przyznawało punkty w kategorii degustacyjnej, w której oceniano prezentację potrawy, smak oraz zastosowane techniki kulinarne. W kategorii technicznej pod uwagę brano mis en place, czyli prezencję zespołu, przygotowanie stanowiska pracy, czystość i higienę pracy, zużycie produktu, gospodarkę odpadami i organizację pracy oraz przygotowanie zawodowe, czyli prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – SIERPIEŃ-WRZESIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Najlepsze zespoły zmierzą się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet

Jury, w składzie: Bartosz Peter, Kapitan Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy i Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, Maciej Hippler z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Teresa Rzeźnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi oraz Marek Chruścielewski, dyrektor hali Selgros Cash&Carry Łódź-Rokicińska, przyznało wyróżnienia dla dwóch najlepszych zespołów, które zakwalifikowały się do listopadowego finału w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie.

  • I miejsce zajęli Jacek Darnowski i Jakub Sobczak, którzy zaserwowali pierś z kaczki z krokietem z kaczki i śliwek, puree z dyni z tymiankiem i fondant z dyni wykończone chipsem z buraka oraz oliwą rozmarynową
  • II miejsce przypadło Wiktorowi Miksie oraz Bartoszowi Gorgolowi, którzy przygotowali gołąbki z kaczki z piklowaną dynią oraz kluski kładzione w maślanej emulsji

– Inspiracją i myślą przewodnią podczas tworzenia konkursowego dania była idea zero waste. Na co dzień marnuje się zbyt dużo jedzenia, a ja chciałem tak skomponować talerz, by móc maksymalnie wykorzystać obowiązkowe składniki. Zaserwowałem pierś z kaczki, a pozostałe części zużyłem do przygotowania krokieta oraz bazy do sosu, wykorzystaliśmy też całą dynię. Razem z Kubą wycisnęliśmy 100% z produktów i jesteśmy zadowoleni ze swojej pracy i efektu końcowego na talerzu – podsumowuje Jacek Darnowski, zwycięzca szkolnych eliminacji.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry stawia na rozwój HoReCa

Rozwój branży jest ważną częścią działalności Transgourmet i Selgros Cash&Carry, który nie tylko współpracuje z największymi profesjonalistami z kulinarnego świata, ale także wspiera szkoły  gastronomiczne w kraju inwestując w najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni i ekspertów gastronomii. 

– Bardzo się cieszę, że uczniowie naszej szkoły wzięli udział  konkursie kulinarnym Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Jest to dla nich wyjątkowa okazja na rozwój, zdobycie nowego doświadczenia oraz cenny kontakt z ekspertami w swojej dziedzinie. Trzymam kciuki za jak najlepszy wynik naszych zespołów na finale w Warszawie i mam nadzieję, że to uczniowie łódzkiego Gastronomika będą reprezentowali Polskę w Paryżu – komentuje Zofia Wrześniewska, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi.  

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 25.09.2019
Aktualizacja: 25.09.2019