Sieci lodziarni szykują się do sezonu

Udostępnij artykuł

Sieć Grycan powiększa się systematycznie, a nowe otwarcia mają miejsce zarówno wiosną i latem, jak i zimą. Pora roku nie ma znaczenia, gdyż – jak wielokrotnie powtarzali przedstawiciele sieci – około 98 proc. wszystkich lodziarni znajduje się w centrach handlowych, gdzie tendencje w spożyciu lodów nie mają charakteru sezonowego. Ostatnie otwarcia lokali sieci miały miejsce w Galerii Jastrzębie w Jastrzębiu Zdroju oraz w CH IKEA Port Łódź.
Druga co do wielkości sieć lodziarni w Polsce to Ice Cafe, która ma w portfolio ponad 20 lokali, głównie w galeriach handlowych – podobnie jak Grycan. Marka rozwijana jest poprzez system franczyzowy, a corocznie powstaje około pięciu nowych lokali. W najbliższym czasie ruszy lodziarnia w nowym CH Plaza Suwałki.
Zarówno Grycanowi, jak i Ice Cafe rośnie konkurencja. Jest nią powstała w ubiegłym roku sieć Ibiza Ice Cafe, której rozwój ma być przyspieszony poprzez debiut na giełdowym rynku New Connect, który miał miejsce w połowie marca br. Jak już podawał portal Horecanet.pl, pieniądze pozyskane ze sprzedaży akcji firma chce przeznaczyć na rozwój sieci placówek i uruchomienie programu franczyzowego. Teraz ma jeden lokal (działa od maja 2009 roku), ale w przygotowaniu są dwa kolejne – w Poznaniu w Galerii Malta oraz w Starym Browarze. Do końca tego roku sieć ma liczyć już kilkanaście lokali (własnych i franczyzowych), a do końca 2011 roku – około 20 lodziarni.
Na polskim rynku lodziarni działa jeszcze kilka mniejszych sieci, które również zapowiadają rozwój. Są to m.in. Lodomania z południa Polski (cztery lodziarnie i trzy wyspy), która planuje ekspansję w segmencie premium, ekskluzywne lodziarnie międzynarodowej marki Häagen Dazs (trzy lokale), sieć lodziarni w nadmorskich miejscowościach w woj. zachodniopomorskim – Świat Lodów, Gelatomania oraz Gelato Magia.
Jak podkreślają rynkowi eksperci, wartość polskiego rynku lodów przekracza 1 mld zł i corocznie rośnie o kilka procent.

Opublikowano: 06.04.2010
Aktualizacja: 06.04.2010