Sphinx i Chłopskie Jadło pod wspólnym adresem we Wrocławiu

Udostępnij artykuł
Dwie nowe restauracje na gastronomicznej mapie miastem zlokalizowane przy Placu Solnym 18/19. Są prowadzone przez Sfinks Polska, właściciela obu sieci restauracyjnych. O ile w stolicy Dolnego Śląska działają jeszcze cztery inne restauracje Sphinx, to w przypadku Chłopskiego Jadła jest to jedyny lokal sieci w mieście. Otwarcie restauracji w tym miejscu to powrót po wielomiesięcznym lockdown branży gastronomicznej.

Wracamy z Chłopskim Jadłem do Wrocławia na Plac Solny. Bardzo się cieszę, że po dłuższej nieobecności możemy znów zaprosić gości do naszej restauracji. Lokal przeszedł remont i pojawiła się duża zmiana, bo pod tym samym adresem uruchomiliśmy jednocześnie nowego Sphinxa. Działa on na parterze budynku i wewnętrznym piętrze, a Chłopskie Jadło powstało na poziomie -1. Goście mogą więc w jednym miejscu wybierać pomiędzy kuchnią inspirowaną Bliskim Wschodem z shoarmą, hummusem i stekami, a kuchnią polską z pierogami i domowym obiadem – mówi Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą obie sieci restauracyjne.

Restauracje zostały uruchomione w tzw. modelu combo. Oznacza to co najmniej dwa koncepty gastronomiczne działające po sąsiedzku, na różnych piętrach lub w przylegających salach, które dzielą zaplecze kuchenne. Łączna powierzchnia wrocławskiej restauracji to blisko 500 mkw. Przygotowano tu około 150 miejsc dla gości, z czego ponad 60 jest w części, w której powstał Sphinx. Z kolei sezonowy ogródek będzie wspólny. Podobny zestaw restauracji powstał niedawno w Warszawie przy Krakowskim Przedmieściu, gdzie koło siebie ruszyły Sphinx i Chłopskie Jadło.

Taki sposób prowadzenia restauracji pozwala oszczędzać koszty, lepiej rozkładać w czasie pracę zespołu, zdobywać więcej zamówień w dostawie itd. Po przejściach restauratorów związanych z zamknięciami branży te argumenty mają bardzo duże znaczenie i spodziewamy się, że taki model działania będzie się upowszechniał w branży gastronomicznej. Obserwujemy taki trend zarówno po zainteresowaniu naszych franczyzobiorców, jak również po zgłoszeniach spływających od właścicieli restauracji działających do tej pory niezależnie – wyjaśnia wiceprezes Sfinksa.

Sphinx i Chłopskie Jadło na Placu Solnym są otwarte od poniedziałku do czwartku oraz w niedziele w godz. 12-21:00. W piątki i soboty restauracje są czynne w godz. 12:00-22:00. Oba lokale obsługują także zamówienia na wynos i w dowozie, a składać je można przez własny serwis Sfinksa, smacznieiszybko.pl, oraz inne platformy online.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 13.10.2021
Aktualizacja: 13.10.2021