Starbucks zniósł opłaty za napoje roślinne i zachęca do eksperymentowania z kawą w domu

Udostępnij artykuł

Roślinne alternatywy cały czas zyskują na popularności, a klienci coraz częściej rezygnują z dodatku tradycyjnego mleka na rzecz jego zamienników. Starbucks obserwując rosnące zainteresowanie napojami roślinnymi, wychodzi naprzeciw potrzebom gości. Dlatego od stycznia tego roku mogą cieszyć się swoimi ulubionymi napojami z roślinnymi zamiennikami bez dodatkowych opłat.

Napoje roślinne coraz częściej wybierane są jako alternatywa dla mleka krowiego. Dzieje
się tak z wielu powodów: zdrowotnych, światopoglądowych, smakowych czy zwykłej ciekawości oraz chęci spróbowania czegoś nowego. W menu sieci do wyboru są cztery rodzaje napojów: sojowy, migdałowy, kokosowy i owsiany. Marka oferuje również wersję roślinną bitej śmietany, w postaci sojowej.

Z kawiarni do domu

Starbucks oferuje paczki ziaren do przygotowania kawy we własnym domu. Do wyboru są nie tylko mieszanki klasyczne, na których bazie przygotowywane są napoje w kawiarniach sieci, takie jak wyrazista w smaku Espresso Roast czy delikatna, jasno palona Starbucks® Blonde Espresso Roast. W ofercie możemy znaleźć również inne kawy, zróżnicowane ze względu na stopień palenia, region pochodzenia czy charakterystyczne nuty smakowe. W lutym marka ma dwie propozycje: Caffè Verona – z nutami gorzkiej czekolady i karmelizowanego cukru, a także limitowaną, dostępną jedynie sezonowo kawę Tribute Blend, z nutami czarnej wiśni i przypraw.

Zostań baristą

Ciekawi tego, jak wykorzystać mieszanki kaw dostępnych w kawiarniach sieci, a także
jak połączyć je z napojami roślinnymi, Coffee Mastera Starbucks Polska, Aleksandra Raczek przygotowała kilka propozycji, z których można skorzystać w domu.

Miodowa czarna z mlekiem – jej bazą jest jasno palona kawa Starbucks® Blond Espresso Roast oraz napój owsiany. Potrzebny będzie również zaparzacz typu French Press.

Sposób przygotowania: Do zaparzacza wsypujemy grubo zmielone ziarna kawy w proporcji 6 g na każde 100 ml wody. Następnie zalewamy je gorącą wodą (o temperaturze ok. 95 stopni). Na dno kubka dajemy miód – 2 łyżeczki na kubek o pojemności 300 ml. Wlewamy zaparzoną kawę do objętości 2/3 kubka. Mieszamy, tak by miód się rozpuścił. Dodajemy napój owsiany, w zależności od gustu może być on zimny, ciepły lub spieniony. Tak przygotowany napój posypujemy cynamonem.

Czekoladowa Zebra – jej bazą jest ciemno palona mieszanka Espresso Roast połączona
z napojem migdałowym. Potrzebny będzie również zaparzacz typu French Press oraz biała
i mleczna czekolada.

Sposób przygotowania: Do zaparzacza wsypujemy grubo zmielone ziarna kawy w proporcji 6 g na każde 100 ml wody. Następnie zalewamy je gorącą wodą (o temperaturze ok. 95 stopni). Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (osobno białą i mleczną) lub można skorzystać z gotowych czekoladowych tubek (ilość dowolna, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych). Na dno kubka wlewamy przygotowaną czekoladę. Do kubka z czekoladą dolewamy wcześniej zaparzoną kawę (do objętości ok. 2/3 kubka) i mieszamy, by czekolada się rozpuściła. Następnie dodajemy napój migdałowy – zimny, ciepły, albo spieniony. Całość posypujemy czekoladą w proszku lub kakao.

Iced Strawberry Coconut Matcha – Matcha doda nam energii, a napój kokosowy nada konsystencję koktajlu. Oprócz tego potrzebne nam będą świeże lub mrożone truskawki oraz spieniarka do mleka.

Sposób przygotowania: Dobrej jakości herbatę Matcha mieszamy z mlekiem kokosowym. Można to zrobić np. za pomocą spieniarki do mleka. Herbatę przygotowujemy w proporcjach 1 pełna łyżeczka na ok. 200 ml napoju. Do szklanki wkładamy zblendowane wcześniej mrożone bądź świeże truskawki i uzupełniamy kostkami lodu. Wlewamy Matchę z mlekiem kokosowym i świeży koktajl gotowy.

Purple Drink – to herbaciana propozycja na bazie naparu z hibiskusa, która zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Oprócz herbaty hibiskusowej będziemy potrzebować również napoju sojowego, syropu waniliowego oraz shaker.

Sposób przygotowania: Zaparzamy herbatę hibiskusową. Jeśli lubimy bardziej kwaśny i intensywny smak, należy przygotować 2 saszetki na 200 ml wody. Do przestudzonego naparu dolewamy 150 ml zimnego mleka sojowego. Aby dodać napojowi słodkości dodajemy odrobinę syropu waniliowego, który możemy także przygotować sami (wystarczy zagotować w garnku biały cukier z odrobiną wody i dodatkiem ekstraktu waniliowego). Całość dokładnie mieszamy z lodem.

Źródło: Starbucks

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2023
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 24.02.2023
Aktualizacja: 27.02.2023