Świąteczne menu i jarmark w Browarach Warszawskich

Udostępnij artykuł
Woonerf Haberbuscha i Schielego oraz place już rozbłysnęły światłami. Na jarmarku można spróbować grzanego wina z ekologicznych upraw, churrosów, szampana, ostryg czy hot-dogów. Na Rynku Warzelni znajduje się również strefa choinek, która umożliwia zakup z dostawą prosto pod drzwi.

W strefie z choinkami znajduje się również mnóstwo wianków, stroików, nietypowych drzewek oraz wiele innych dekoracji do domu. Jeśli ktoś poszukuje prezentu dla bliskiej osoby, znajdzie go zarówno na jarmarku jak i we wnętrzach restauracji czy delikatesów. Dla częstych bywalców jarmarku została przygotowana akcja świąteczna, w której można otrzymać choinkę w prezencie. Wystarczy wybrać się na trwający już Jarmark Świąteczny, zebrać sześć różnych pieczątek z każdego stoiska, a darmowa choinka czeka na szczęśliwców w strefie choinek na Rynku Warzelni.

SMAKUJ W RESTAURACJACH

Restauracje skomponowały specjalne pozycje dostępne tylko do 24 grudnia. W menu znajdą się dania rybne, mięsne, rozgrzewające napoje oraz desery. Browar Warszawski przygotował szubę z masłem podwędzanym z kawiorem ze śledzia i chlebem litewskim. Munja ugości czarnogórską kwaśnicą, NINE’s zaprezentuje najnowsze gwiazdy w reprezentacji, czyli Winter Cookie Almond Milk, Herbatę Świąteczną, Kompot Świąteczny i Wino Grzane w zupełnie nowym i świątecznym wydaniu. DESEO Patisserie & Chocolaterie pomoże zadbać o słodkości – Santa Cup, Rudolf i Santa Poppy, to świąteczne deserowe klasyki dla, których warto zgrzeszyć.

Gastronomja to z kolei okazja na spróbowanie tradycyjnych polskich dań wigilijnych w nowoczesnym wydaniu. W menu zagościły takie pozycje jak: śledź macerowany w oleju lnianym z goździkami, cebulką w śmietanie i ziemniaczkiem francuskim czy smażony śledź holenderski z puree z cebulką, szczypiorkiem i blanszowanym selerem naciowym na maśle. Świątecznych pozycji szukajcie w Octo pasta & pizza, FALLA Wrap i Jasnej Sprawie w Food Hall Browary. Szefowie Kuchni świąteczne dania komponowali tak by goście mogli spróbować charakterystycznych dań dla swoich regionów.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

ŚWIĘTUJ NA JARMARKU

Domki, które do 23 grudnia będą wypełnione świątecznymi smakami funkcjonują na Rynku Warzelni oraz na Placu przy Leżakowni. Wybór jest szeroki, co więcej – każdy nowy tydzień to okazja by spróbować czegoś nowego. Na Jarmarku znajdą się takie koncepty jak Browar Warszawski, który w swojej zimowej ofercie ma grillowany oscypek, pierogi smażone z kaczką, hot-dogi w wersji „na bogato”. Dodatkowo na stoisku dostępny jest bar z wiśniakiem, grzanym piwem, herbatą zimową, nalewkami “Baczewskich” oraz pasztet, smalec, pikle i hummus w słoikach do zabrania ze sobą do domu. Sobremesa Tapas Bar z kolei zaprasza na świąteczne przystawki w wersji hiszpańskiej. Nadarza się okazja by spróbować patatas bravas, aceitunas Sobremesa, chorizo a’la sidra, piemonts de pedron oraz churrosy – oczywiście w zestawie z gorącą czekoladą. Le Paradox podpowiada jak podejść do świętowania po francusku. Ostrygi, zapiekanki alpejskie, szampan, oryginalne “Vin Chaud” (wino grzane białe i czerwone z upraw biologicznych) to tylko kilka propozycji, które czekają na odwiedzających to stoisko na Jarmarku. Na Placu przy Leżakowni o świąteczny klimat dba Food Hall Browary, który czeka na gości ze świątecznymi przysmakami, kultowymi hot-dogami by Szymon Czerwiński i zimowymi koktajlami.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 08.12.2021
Aktualizacja: 08.12.2021