Świąteczny Stół Pajacyka – jak włączyć się do akcji?

Udostępnij artykuł
Już 3 grudnia odbędzie się jubileuszowa, 20. edycja „Świątecznego Stołu Pajacyka”. Tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10 proc. dziennego obrotu na rzecz osób potrzebujących wsparcia żywnościowego. Jak restauratorzy mogą włączyć się do akcji?
fot. Paweł Wyszomirski / PAH

Ponad 450 lokali gastronomicznych, w tym puby, restauracje i kawiarnie, wzięło udział w zeszłorocznej odsłonie Świątecznego Stołu Pajacyka. Ta coroczna akcja charytatywna ma na celu wsparcie programów dożywiania w Polsce i na świecie, ale i pomoc dla poszkodowanej przez pandemię COVID-19 polskiej gastronomii.

W tym roku Świąteczny Stół Pajacyka obchodzi okrągłe, 20. urodziny, jest więc to szczególny dzień  dla wszystkich zaangażowanych we wsparcie osób zagrożonych brakiem bezpieczeństwa żywnościowego. Dzięki przekazaniu 10 proc. dziennego obrotu każdy właściciel lokalu gastronomicznego może włączyć się w działania Polskiej Akcji Humanitarnej.

Rok temu, mimo restrykcji pandemicznych i bardzo trudnej sytuacji w gastronomii, setki lokali odpowiedziały na nasz apel – mówi Inez Jaworska z PAH. – Wiemy już, że wielu restauratorów także w tym roku włączy się do akcji. To bardzo ważne, bo przez pandemię potrzeby w zakresie dożywiania gwałtownie wzrosły.

Pozyskane w ramach akcji środki finansują program wsparcia dzieci „Pajacyk”. Dzięki „Pajacykowi” uczniowie mogą zjeść często jedyny pełnowartościowy i ciepły posiłek w ciągu dnia. Z uwagi na znaczny wzrost liczby osób zagrożonych głodem na świecie – aż do 42 mln osób – wsparciem żywnościowym zostaną objęci także mieszkańcy krajów, w których PAH działa od lat.

Do akcji dołączają zarówno duże sieci gastronomiczne, jak i mniejsze restauracje rodzinne czy kawiarnie. Wśród nich są lokale z Krakowa, Myślenic, Warszawy, Zakopanego, Wrocławia czy Jeleniej Góry. Pełną, na bieżąco aktualizowaną, listę biorących udział w akcji lokali można znaleźć na mapie Świątecznego Stołu Pajacyka: https://www.pajacyk.pl/swiateczny-stol-pajacyka/

W zeszłym roku, dzięki pomocy właścicieli lokali gastronomicznych w całej Polsce, udało się zebrać ponad 103 tys. zł.

By zarejestrować swój lokal do udziału w akcji, wystarczy do 21 listopada wypełnić krótki formularz zgłoszeniowy: https://bit.ly/formssp

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 10.11.2021
Aktualizacja: 10.11.2021