Świętuj Dzień Ciasta Lodowego z Cremette

Udostępnij artykuł
18 sierpnia obchodzimy Dzień Ciasta lodowego. Święto dla wszystkich łasuchów. Jest to idealne połączenie lodów i ciasta, a więc wspaniały pomysł na letni deser w upalne dni.

Hochland Professional posiada w swojej ofercie ser twarogowy premium Cremette, który jest idealną bazą premium do ciast i deserów. Ma odpowiednią gładkość i homogenną konsystencję. Jego ogromną zaletą jest również termostabilność. Dzięki czemu jest doskonały do pieczenia, gotowania, smażenia oraz chłodzenia i mrożenia. To prawdziwy ser – orkiestra! Zainspiruj się i świętuj razem z nami!

Przepis na sernik monoporcja na zimno z Cremette z lodami śmietankowymi
MASA SERNIKOWA

300 g sera Hochland Cremette
125 g mleka 3,2%
125 g śmietany 36%
70 g żółtek
70 g cukru pudru
15 g skrobi kukurydzianej
9 g żelatyny (namoczonej w 40 g zimnej wody)
2 laski wanilii

CREMEUX MARAKUJA

2,5 g żelatyny (namoczonej w 11 g zimnej wody)
67 g żółtek
50 g jajek
62 g cukru
100 g pulpy z marakui
80 g masła

NAPPAGE NA CIEPŁO

235 g wody
250 g cukru
37 g glukozy atomizowanej
37 g fruktozy
6 g pektyny NH
2 g kwasku cytrynowego
2 g wody

CRUNCH ORZECHOWY

160 g czekolady mlecznej
200 g prażynki
240 g pasty z orzecha laskowego

DEKORACJA

Czekolada biała
Porzeczka liofilizowana

LODY SERNIKOWE

250 g sera Hochland Cremette
500 g mleka 3,2%
100 g cukru
50 g dekstrozy
25 g miodu akacjowego
50 g śmietany kwaśnej 18%
30 g mleka w proszku

MASA

Namocz żelatynę w wodzie. Śmietanę oraz mleko zagotuj z laskami wanilii. Połącz żółtka, cukier i skrobię. Żółtka zalej ⅓ zagotowanej śmietany z wanilią, cały czas mieszając. Powstałą masę przelej masę do garnka z resztą śmietany. Zagotuj do pasteryzacji (82ºC). Dodaj namoczoną żelatynę i wymieszaj. Wyciągnij strąki wanilii. Następnie dodaj ser Hochland Cremette i zblenduj.

CREMEUX

Namocz żelatynę w wodzie. Następnie żółtka, jajko, cukier oraz marakuję pasteryzuj w kąpieli wodnej (82ºC). Dodaj żelatynę. Schłodź w lodówce do 40ºC. Później zblenduj razem ze schłodzonym masłem.

CRUNCH

Rozpuść czekoladę. Potem dodaj do niej rodzynki i wymieszaj. Następnie dodaj pastę orzechową. Rozwałkuj na płasko i schłodź w lodówce. Na koniec wytnij prostokąty o odpowiedniej wielkości.

NAPPAGE

Wodę podgrzej do 40ºC. Wymieszaj cukier, glukozę, fruktozę oraz pektynę NH. Dodaj mieszankę do wody i zagotuj. Po zagotowaniu dodaj kwasek cytrynowy rozpuszczony w odrobinie wody. Odłóż do lodówki.

ZŁOŻENIE

Do połowy formy wlej masę sernikową. Następnie wyłóż cienką warstwę cremeux. Zalej ponownie masą sernikową. Zamroź formy. Podgrzej nappage do 40ºC. Oblej nim serniki. Przełóż serniki na przygotowany crunch. Udekoruj kawałkami czekolady z porzeczką liofilizowaną

LODY

Mleko oraz śmietanę wymieszaj w garnku. Następnie dodaj mleko w proszku oraz miód. Podgrzej do 40ºC. Potem dodaj wymieszane razem cukry. Pasteryzuj do 85ºC. W kolejnym kroku dodaj ser Hochland Cremette i razem zblenduj na gładką masę. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Na koniec wlej do frezera.

Gałki lodów podawaj razem z sernikiem. Smacznego!

Więcej informacji i inspiracji dostępnych jest na stronie www.hochlandprofessional.pl oraz na kanale YouTube Hochland Professional Polska.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE czerwiec-lipiec 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 25.08.2021
Aktualizacja: 25.08.2021