Wedลug Macieja Wawryniuka, doradcy kulinarnego Kamis Gastronomia, coraz popularniejsze sฤ
mieszanki przyprawowe, poniewaลผ sฤ
to produkty skomponowane w oparciu o przyprawy jednorodne, ลatwe w zastosowaniu nawet przez osoby z mniejszym doลwiadczeniem w gotowaniu. Dodatkowo gwarantujฤ
powtarzalnoลฤ smaku i pozwalajฤ
dokลadniej skalkulowaฤ koszt przyrzฤ
dzanego dania.
– Coraz wiฤkszym zainteresowaniem cieszฤ
siฤ produkty z grupy specialite, czyli suszone pomidory z bazyliฤ
i czosnkiem, papryka sลodka w pลatkach czy czosnek suszony w pลatkach – sฤ
to produkty najmniej odbiegajฤ
ce od ลwieลผych surowcรณw i chฤtnie wybierane sฤ
przez kucharzy. Szefowie kuchni kreujฤ
c nowe smaki siฤgajฤ
takลผe po takie przyprawy, jak kardamon, anyลผ czy szafran, czyli produkty pozwalajฤ
ce nadaฤ im potrawom jedyny, wyjฤ
tkowy, niepowtarzalny smak – dodaje Maciej Wawryniuk.
Monoprzyprawy nadal popularne
Na polskim rynku nadal duลผฤ
popularnoลciฤ
cieszฤ
siฤ rรณwnieลผ monoprzyprawy. Uลผywane sฤ
przez kucharzy gลรณwnie do przyrzฤ
dzania wลasnych mieszanek i marynat. Wลrรณd nich prym wiodฤ
standardowe i bardzo dobrze znane przyprawy, takie jak pieprz czarny mielony, sลodka papryka, majeranek i czosnek granulowany.
Zdaniem Anny Wolnej, specjalisty ds. marketingu w Unilever Foodsolutions, coraz czฤลciej pojawiajฤ
siฤ jednak inne rodzaje przypraw i ziรณล: pieprz biaลy, kolorowy (gลรณwnie caลe ziarna), sรณl morska, oregano, bazylia, imbir czy kolendra.
Rรณwnieลผ coraz czฤลciej w kuchniach wykorzystywane sฤ
gotowe, dedykowane mieszanki przypraw, jak np. do drobiu, woลowiny czy innych rodzajรณw miฤs oraz przyprawy do daล wลoskich czy chiลskich itp. – W ofercie naszej firmy znajdujฤ
siฤ zarรณwno przyprawy monosmakowe Knorr (czosnek, koperek, majeranek, natka pietruszki, papryka sลodka mielona, pieprz – biaลy i czarny mielony, pieprz kolorowy, ziele angielskie), jak i mieszanki przyprawowe – delikaty Knorr (do drobiu, do grilla, do miฤs i innych potraw, do potraw Gyros, do ryb) oraz przyprawy uniwersalne w pลynie Knorr. Popularnฤ
grupฤ stanowiฤ
Przyprawy Szefa Kuchni Knorr w opakowaniach 2 kg i 25 kg – mรณwi Anna Wolna.
Firma Unilever Foodsolutions oferuje rรณwnieลผ Marynaty Premium Knorr. Sฤ
to mieszanki ziรณล i przypraw, soli morskiej oraz oliwy z oliwek. Mogฤ
byฤ stosowane na sucho do nacierania miฤs, w poลฤ
czeniu z innymi suchymi skลadnikami jako element wลasnej marynaty lub pลynnymi i pรณลpลynnymi skลadnikami (np. oliwฤ
z oliwek, winem, piwem, mlekiem, sokiem z cytrusรณw czy majonezem). Marynaty majฤ
szerokie moลผliwoลci zastosowaล do wielu receptur i rodzajรณw miฤs, przeznaczonych do smaลผenia, pieczenia i grillowania. Firma oferuje rรณwnieลผ esencje smakowe, ktรณre sฤ
przyprawami o jasno sprofilowanym smaku i aromacie – cielฤcym, z kury oraz woลowym. Ze wzglฤdu na pลynnฤ
konsystencjฤ charakteryzujฤ
siฤ duลผฤ
ลatwoลciฤ
rozprowadzania w potrawach. Dostฤpne sฤ
takลผe Primerby czyli przyprawy w paลcie. Sฤ
doskonaลym substytutem ลwieลผych ziรณล, ktรณre szybko tracฤ
kolor i ลwieลผoลฤ (jak np. estragon), sฤ
niewygodne w obrรณbce, dozowaniu i przechowywaniu (np. imbir) lub teลผ charakteryzujฤ
siฤ sezonowoลciฤ
, a co siฤ z tym ลฤ
czy komplikujฤ
kalkulacjฤ cen potraw.
Warsztaty i szkolenia
Wiฤkszoลฤ firm, ktรณre majฤ
w swojej ofercie przyprawy organizuje szkolenia i pokazy dla kucharzy z wykorzystaniem oferowanych produktรณw. Takie warsztaty, szkolenia i pokazy kulinarne przez caลy rok pojawiajฤ
siฤ np. w Studio Kulinarnym Kamis. Sฤ
to spotkania kierowane do szefรณw kuchni, kucharzy, osรณb stawiajฤ
cych pierwsze kroki w gastronomii oraz wลaลcicieli restauracji. – Warsztaty majฤ
na celu przybliลผenia oferty Kamis Gastronomia, przedstawienie najbardziej optymalnego i szerokiego zastosowania produktรณw znajdujฤ
cych siฤ w ofercie oraz kreowanie nowych smakรณw, przekazanie w jak najwiฤkszym stopniu wiedzy z zakresu wspรณลczesnej gastronomii, a takลผe doskonalenia technik kulinarnych – mรณwi Maciej Wawryniuk. Warsztaty kulinarne prowadzi rรณwnieลผ firma Unilever w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions. W studio w Poznaniu, kulinarni eksperci firmy, czลonkowie Zespoลu Doradcรณw Kulinarnych prezentujฤ
rรณลผnorodne zastosowania produktรณw firmy, zaznajamiajฤ
c chฤtnych m.in. z ekonomikฤ
przygotowania potraw.