Szefowie po godzinach – kolacja specjalna dla małej Poli

Udostępnij artykuł

Szefowie kuchni z Białegostoku po raz kolejny udowadniają, że mimo wyjątkowo trudnego okresu dla gastronomii, członkowie tej branży potrafią się wspierać i jednoczyć. Już 22 lutego w Białymstoku odbędzie się wyjątkowy event charytatywny. Sześciu wybitnych szefów kuchni, cukiernicy i doświadczony sommelier zapraszają na kolację. Cały dochód z kolacji “Szefowie po godzinach”, która odbędzie się 22 lutego, zostanie przeznaczony na leczenie i rehabilitację małej Poli.

Pola niebawem skończy 6 lat. Jest dziewczynką zawsze uśmiechniętą, pełną energii i radości, u której lekarze stwierdzili autyzm dziecięcy. Aby mogła się prawidłowo rozwijać, potrzebuje różnego rodzaju zajęć terapeutycznych z psychologami, pedagogiem, logopedą. Potrzebuje też rehabilitacji i specjalnego toku nauczania. Adam Zwierzyński – tata  Poli, jest cenionym w środowisku kucharzem. Dlatego jego przyjaciele, podlascy szefowie kuchni, postanowili pomóc Poli tym, co potrafią najlepiej – gotując.

Często żartuję, że Adam jest moim „gastronomicznym dzieckiem”, poznałam go podczas jego praktyk zawodowych, kiedy miał niespełna 15 lat. Później został moją prawą ręką, kiedy otworzyłam swoją własną restaurację – opowiada Ewelina Łapińska, szefowa kuchni i jedna z pomysłodawczyń akcji. – A Polę znam od urodzenia. Widzę, jak bardzo pomagają jej zajęcia terapeutyczne, na które teraz uczęszcza, zmiana jest ogromna. Postanowiliśmy wesprzeć jej rodziców i zebrać pieniądze na dalsze, kompleksowe leczenie dziewczynki.

Szefowie po godzinach – kto weźmie udział?

Tak zrodził się pomysł organizacji tego wydarzenia. Wyjątkową, komentowaną kolację degustacyjną przygotują cenieni szefowie kuchni: finalistka programu Top Chef Ewelina Łapińska, Bartosz Łukaszewicz z restauracji Pawilon Towarzyski, Arkadiusz Marszałek, Piotr Pyczot z Hotelu Nowodwory, ambasador Slow Food Polska Łukasz Rakowski z Restauracja Cristal oraz tata Poli – Adam Zwierzyński.

O słodkości zadbają właściciele najsłodszej cukierni na Podlasiu, Magda i Adrian z Cukiernia Madeline, a dobór win przygotuje dwukrotny wicemistrz Polski sommelierów Paweł Białęcki, wieloletni sommelier pierwszej polskiej restauracji z gwiazdką Michelina – Atelier Amaro. Wydarzeniu towarzyszy zbiórka pieniędzy przez portal zrzutka.pl oraz licytacje przedmiotów podarowanych od sponsorów, które trwają na facebooku wydarzenia. W akcję zaangażowali się nie tylko szefowe kuchni. W prowadzeniu zbiórki pomaga wielu właścicieli restauracji i osób związanych z gastronomią: również kelnerzy, fotografowie kulinarni, lokalni producenci i foodie. 

Akcja „Szefowie po godzinach” jest wyrazem branżowej solidarności. Przy pracy tak czasochłonnej i wyczerpującej, jaką jest praca w gastronomi musimy czasami stawiać wyzwanie prozie życia. Chcemy pokazać, że w przypadku, gdy ktoś z nas potrzebuje wsparcia i pomocy, szybko formujemy gastronomiczne szyki – dodaje Bartosz Łukaszewicz, szef kuchni restauracji Pawilon Towarzyski W Białymstoku. – Dzięki tej akcji i zbiórce środków możemy zapewnić Poli to czego potrzebuje najbardziej. Uzbroimy ją w samodzielność.

KIEDY: 22 lutego 2022r., o godzinie 18:00
GDZIE: PAWILON TOWARZYSKI w Białymstoku
CENA: 300 zł od osoby
REZERWACJE: szefowiepogodzinach@gmail.com
JEŚLI CHCESZ POMÓC POLI: https://zrzutka.pl/d8mc3f

Tekst powstał we współpracy z marką GORT.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Opublikowano: 07.02.2022
Aktualizacja: 11.01.2023