Thai Wok wprowadza opcję dla vegan

Udostępnij artykuł
Vegan Pad Thai to nowa propozycja w menu sieci skierowana do osób, które uwielbiają tajską kuchnię, ale nie jedzą produktów na bazie mięsa i ryb. Kurczak roślinny od The Vegetarian Butcher to nowy dodatek do klasycznych dań z woka.

Roślinne zamienniki mięsa to produkty, które bardzo dynamicznie podbijają świat. Już nie tylko wegetarian czy wegan, ale również osób, które chcą ograniczyć spożywanie mięsa. Nasze badania konsumenckie pokazały, że nasi klienci chcą więcej opcji wege. Najpierw wprowadziliśmy opcję dla flexitarian, gdyż nasze dania zwierają jajka i sos rybny lub ostrygowy. Jednak ogromne zainteresowanie kurczakiem roślinnym i liczne zapytania o opcję stricte wegańską, skłoniły nas do podjęcia działań, w kierunku stworzenia dania dla wegan. Postanowiliśmy przyjrzeć się naszemu słynnemu już Pad Thai’owi, którego receptura sosu, stworzona przez naszego szefa kuchni jest całkowicie wegańska. Jednak w procesie przyrządzania potrawy w restauracji, kucharze dodają nutę sosu ostrygowego. Po wielu testach i modyfikacjach receptury sosu udało nam się utrzymać poziom smaku i jakość produktu, nawet eliminując jajko, które jest spoiwem całej potrawy – mówi Alina Zawadzka, dyrektor operacyjna Thai Wok.Rynek alternatyw roślinnych do 2035 roku ma stanowić aż 11 proc. globalnego rynku produkcji białka. W Polsce ok. 8 proc. populacji jest na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej szczególnie w grupie wiekowej 18 – 24 lata, która stanowi znaczącą grupę naszych klientów. Nie można być obojętnym, wobec takich danych.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopada 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Filozofia marki Thai Wok to świeże składniki prosto z woka. Codzienne dostawy warzyw i mięsa, oryginalne azjatyckie produkty to zdecydowanie to, czym marka się chwali. Dlatego wybierając dostawcę roślinnego zamiennika mięsa, bardzo ważnym aspektem była jakość, walory smakowe, ale również filozofia marki. Tak do współpracy wybrano The Vegetarian Butcher należącej do Unilever Food Solution.

Kurczak roślinny od The Vegetarian Butcher jest na bazie soi niemodyfikowanej genetycznie. To bardzo ważne, bo tylko 15 proc. soi uprawnej jest bez GMO i pochodzi z terenów o niskim ryzyku wylesienia. Dodatkowo brak sztucznych barwników i ulepszaczy smaku sprawia, że konsument mamy pewność jakości, tego co zamawia w Thai Woku.

Marka w kolejnych latach, planuje modyfikować swoje pozostałe dania, aby były one dostosowane do diety wegańskiej zachowując to, co w kuchni azjatyckiej jest kluczowe, czyli niepowtarzalną wariację smaków.

Vegan Pad Thai dostępny jest we wszystkich restauracjach sieci Thai Wok od 15 listopada.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 24.11.2021
Aktualizacja: 24.11.2021