Toaleta w restauracji – jak zachować czystość i porządek?

Udostępnij artykuł
Każdy z gości z całą pewnością zwróci uwagę na czystość wc i być może od tego uzależni swoją kolejną wizytę. Czysta podłoga, świeży zapach, umyta toaleta na pewno pozytywnie wpłyną na wizerunek Twojej restauracji.

W lokalach gastronomicznych, w których panuje duży ruch, utrzymanie czystości wymaga odpowiedniego systemu. Możemy go podzielić na trzy stopnie: zasadniczy, gruntowny i bieżący. To pierwsze polega na posprzątaniu codziennych zabrudzeń, przed lub po otwarciu obiektu. Przy gruntowym mamy na myśli konkretne porządki okresowe, podczas których usuwamy trudne zabrudzenia, z którymi mieliśmy problem przy sprzątaniu zasadniczym. Z kolei trzeci stopień to usuwanie bieżących zabrudzeń oraz uzupełnianie środków higieny.

Dobór środków chemicznych do utrzymania czystości

System sprzątania to jedno. Do niego potrzebujemy odpowiednio dobranych środków czystości, które nie uszkodzą mytych powierzchni, ponieważ często mamy do czynienia z materiałami odpornymi np. na kwasy. Oprócz tego szczególnej pielęgnacji wymagają m.in.: marmur, fugi, lastryko czy elementy lakierowane. W przypadku elementów z delikatnych materiałów należy używać produkty o pH nie mniejszym niż 3. Należy również pamiętać o dobrym spłukaniu bieżącą wodą.

Kamień, rdza, osad – jakie środki czystości wybrać?

Bardzo dobrze sprawdzą się Clinex W3 Forte, Clinex W3 Multi, Clinex W3 Active Shield oraz Clinex W3 Bacti. Clinex W3 Forte jest to preparat gotowy do użycia, zalecany do gruntownego mycia powierzchni odpornych na działanie kwasów. Usuwa silne zabrudzenia i likwiduje zapachy urynowe. Clinex W3 Multi to koncentrat w postaci żelu, dzięki temu bardzo dobrze sprawdza się w myciu muszli klozetowych, pisuarów czy bidetów, co ułatwia specjalna końcówka. Po rozcieńczeniu może być również stosowany do mycia posadzek oraz fug. Na szczególną uwagę zasługuje Clinex W3 Active Shield.

Polimerowy preparat przeznaczony do czyszczenia i zabezpieczenia powierzchni kwasoodpornych. Skutecznie usuwa rdzawe i kamienne nacieki, tłusty brud, osady wapienne i mydlane. Produkt pozostawia świeży zapach i nadaje delikatny połysk. Polimery zastosowane w preparacie opóźniają efekt ponownego osadzania się brudu. Ułatwiają proces kolejnego mycia tworząc na mytych powierzchniach film ochronny. Idealnie nadaje się do czyszczenia i zabezpieczania np. umywalek. Clinex W3 Bacti to produkt o podobnym zastosowaniu jak W3 Multi – posiada jednak dodatkowo właściwości dezynfekujące w zakresie bakteriobójczym i grzybobójczym.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 21.02.2020
Aktualizacja: 21.02.2020