Transgourmet Polska wprowadza system SAP

Udostępnij artykuł
Firma wdraża nowy modułowy pakiet operacyjny SAP w Centrum Logistyczno-Magazynowym Transgourmet Foodservice w Ożarowie Mazowieckim pod Warszawą. Dzięki większej przejrzystości i dokładności procesów, system zapewni podniesienie poziomu obsługi klienta, lepszą wydajność gospodarki magazynowej i całego łańcucha dostaw. 

Wdrożenie systemu SAP w krajach, gdzie obecnie jest Transgourmet, rozpoczęło się i nabiera coraz szybszego tempa. Transgourmet Foodservice jako pierwsza z polskich marek handlowych Grupy Transgourmet podjęła się tego projektu IT. Wdrożenie systemu jest wielostopniową procedurą wymagającą stworzenia scenariusza dostosowanego do danego formatu handlowego, ale przede wszystkim zaangażowania ze strony pracowników. W ubiegłym roku zainicjowano proces, jego pierwszym etapem było przeniesienie bazy danych artykułów oraz dostawców do systemu SAP. 26 lipca był pierwszym dniem pracy Transgourmet Foodservice w oparciu o nowe środowisko SAP. 

Czekaliśmy z niecierpliwością na zakończenie tego etapu. Projekt SAP ma dla nas strategiczne znaczenie, ponieważ chcemy jak najszybciej reagować na trendy biznesowe i oferować Klientom niezawodność. SAP pchnął nas w przyszłość, otwierając nowe możliwości technologiczne. Docelowo będzie jedynym systemem w grupie Transgourmetmówi Zenon Badyra, dyrektor sprzedaży Transgourmet Foodservice.  

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE czerwiec-lipiec 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

System zarządzania towarami SAP stabilnie i efektywnie odzwierciedla główne mechanizmy  
w przedsiębiorstwie. Dzięki swojej kompleksowości wpływa przede wszystkim na podniesienie poziomu obsługi klienta i service level. Zestaw aplikacji pozwala m.in. zracjonalizować powierzchnię magazynową – oszczędza to czas i pozwala lepiej gospodarować zasobami. Umożliwia śledzenie zapasów w czasie rzeczywistym, zarządza falami dostaw i optymalizuje wydajność kompletacji zamówień. Dzięki możliwości bieżącej kontroli zapasów wspomaga funkcje planowania, a także zaopatrzenia i zarządzania. Przekazywanie danych poprzez EDI pozwala na zwiększenie efektywności, dzięki automatyzacji procesu, który wcześniej był wykonywany manualnie. System pozwala również na wymianę dokumentów – faktur, korekt, dokumentów dostaw – między partnerami biznesowymi w automatyczny i szybki sposób. Co więcej, taka droga korespondencji eliminuje konieczność tworzenia i przekazywania dokumentów papierowych. Nie bez znaczenia jest też fakt, że wdrożenie oprogramowania SAP podnosi poziom bezpieczeństwa informatycznego firmy Transgourmet Polska.  

Z udogodnień będą mogli już niebawem skorzystać klienci hal Selgros Cash & Carry, bo wdrożenie systemu SAP jest w nich planowane na 2022 rok.  

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 10.08.2021
Aktualizacja: 10.08.2021