U Wędzonych – polskie burgery najlepsze w Europie

Udostępnij artykuł

U Wędzonych to marka stworzona przez szefa kuchni Michała Snelę, który po 16-letnim doświadczeniu w londyńskiej gastronomii wrócił do kraju i rozpoczął pracę nad własnymi lokalami. Tak zapoczątkował brand U Wędzonych, który specjalizuje się w tworzeniu autentycznego amerykańskiego BBQ. Jego burger zdobył niedawno 1. miejsce w międzynarodowym konkursie Street Food Awards.

Michał Snela i Mariusz Muskietorz (wspólnik i współtwórca marki)

Podczas podróży po Stanach Zjednoczonych Michał Snela zafascynował się amerykańskim BBQ. Tam też poznał tajniki tego charakterystycznego sposobu przyrządzania mięs i dodatków. W połączeniu z doświadczeniem, które zdobywał na przełomie lat w prestiżowych londyńskich restauracjach, powstał koncept i karta dań U Wędzonych.

Restauracje U Wędzonych są dwie i znajdują się w Sopocie oraz we Wrocławiu, ale plany obejmują otwarcia w kolejnych miastach. Już w listopadzie powstanie lokal w Ostrowie Wielkopolskim, skąd pochodzi Snela.

Oprócz lokalizacji stałych U Wędzonych występuje również w wersji mobilnej jako food truck, w którym serwowane są głównie kanapki. Mięso w nich używane obrabiane jest w specjalnych piecach wędzarniczych, sprowadzonych ze Stanów Zjednoczonych, a motto tej techniki brzmi “low and slow”.

Sukces na arenie międzynarodowej

Pod koniec czerwca br. wyłoniono zwycięzcę polskiego finału międzynarodowego konkursu Street Food Awards – to największy konkurs jedzenia ulicznego na świecie. W Polsce wygrała restauracja U Wędzonych. Kolejnym etapem rywalizacji był wielki finał w Saarbrücken. U Wędzonych zajęło 1. miejsce i otrzymało tytuł najlepszego burgera w Europie. Michał Snela wraz ze swoim zespołem zaprezentował Burgera “Cheek to Cheek” z szarpanym polikiem wołowym i majonezem truflowym z dodatkiem piklowanej cebuli i papryczek chili. Wszystkie składniki były własnego autorstwa, łącznie z maślaną bułką.

Zwycięski burger Cheek to Cheek

W konkursie wzięła udział europejska czołówka food trucków z 16 krajów – razem 25 konceptów gastronomicznych, które wygrały lokalne edycje w swoich krajach. Sędzią głównym był Sebastian Sandor – szef kuchni restauracji z 2* Michelin, a w jury zasiedli również Richard Johnson – założyciel, Andre Mampfta – blogerka jedzeniowa i zwyciężczyni ESFA 2019 roku, Ranie Sirah, Jah Jyot.

Źródło: U Wędzonych

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 31.10.2023
Aktualizacja: 31.10.2023