Restauracja u Wędzonych w Sopocie otwarta

Udostępnij artykuł

W ostatni piątek, przy ul. Grunwaldzkiej 8 w Sopocie odbyło się uroczyste otwarcie nowego lokalu “u Wędzonych”. Współwłaścicielami restauracji są Rafał i Grzegorz Collins.

To nie pierwszy biznes gastronomiczny Braci Collins. W 2020 roku otworzyli restaurację FUEGO by Bracia Collins w Warszawie, którą byli zmuszeni zamknąć w sierpniu tego roku. Niemniej jednak właściciele wierzą, że to zmiana na lepsze:

Zamknęliśmy własny brand, żeby zainwestować w ten. Jeżeli pierwszy raz o nim słyszycie to czujcie się wyróżnieni, bo już niedługo będzie i u Was w mieście, jeżeli jeszcze nie ma to…nie przegapcie tego momentu – mówi Rafał Collins.

Co w menu?

Restauracja typu steakhouse  serwuje szarpane i wędzone mięsa w stylu amerykańskim. W menu znajdują się między innymi burgery przygotowane w specjalnych piecach,  aż osiem pozycji z mięsa najwyższej jakości; specjały lokalu, takie jak: grillowane żebro wołowe serwowane na kości, talerz pastrami, chrupiące poliki wołowe, skrzydełka z kurczaka marynowane w autorskiej mieszance przypraw wędzone i grillowane czy grillowana, kaszubska kiełbasa. Ponieważ restauracja stawia na eksperymenty kulinarne i otwartość na łączenie różnych smaków czy tekstur jedzenia, w ofercie lokalu nie brakuje również autorskiej odsłony pierogów w chrupiącym cieście – z szarpaną jagnięciną lub polikami wołowymi. 

W lokalu najmłodsi również mogą spróbować dań z menu dziecięcego: makaronów z sosami – pomidorowym lub serowym, chrupiących nuggetsów oraz kurczaka z frytkami. 

Na zakończenie wizyty “uWĘDZONYCH” warto skusić się na jeden z trzech deserów. Na osłodę restauracja serwuje bezę z kremem mascarpone i sezonowymi owocami, mocno czekoladowe brownie z belgijskiej czekolady serwowane ze słonym karmelem czy sernik pieczony na czekoladowym spodzie z sezonowymi owocami.

Oficjalne otwarcie

Oficjalne otwarcie lokalu odbyło się wieczorem o godzinie 19:00 . Bracia Collins zadbali o atmosferę, którą uatrakcyjnił DJ. Znani bracia zagwarantowali gościom wieczór wraz z szefem kuchni, który zadbał o  amerykański klimat steakhouse menu. Podczas eventu goście mogli skosztować potraw z oferty restauracji oraz  wypróbować również wyjątkowego whisky.

Szef kuchni, Michał Snela to restaurator, który większość swojej kariery spędził w Anglii. Swoją przygodę z gastronomią rozpoczął w wieku 20 lat, jednocześnie realizując 3 letnią naukę w Chichester College na kierunku gastronomicznym. Dwa lata później przeniósł się do Londynu, gdzie nabierał fachu i doświadczenia. Będąc w stolicy Anglii pracował w najlepszych i nagradzanych gwiazdkami Michelin restauracjach, takich jak: Chez Bruce, The Artichoke, Marcus Wareing, Wild Honey, Charlottes Bistro oraz flagowej restauracji Gordona Ramsay’a Restaurant Gordon Ramsay. Dzięki wszystkim umiejętnościom, które zdobył podczas swojego pobytu na wyspach w restauracji “uWĘDZONYCH” serwuje amerykańskie BBQ.

Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 02.11.2022
Aktualizacja: 02.11.2022