Wars: rośnie sprzedaż piady

Udostępnij artykuł

Od samego początku włoski przysmak podbija serca polskich podróżnych. W drugiej połowie 2008 roku w wagonach gastronomicznych Wars spożyto dokładnie 42 240 posiłków opartych na tradycyjnej recepturze z Półwyspu Apenińskiego. Jak wskazują dane statystyczne, liczba jej smakoszy rośnie z miesiąca na miesiąc. W zeszłym roku Spółka Wars osiągnęła sprzedaż piady na poziomie 136 880 sztuk, co oznacza, iż miesięcznie konsumowało ją ponad 11 tysięcy podróżnych. W pierwszym kwartale bieżącego roku sprzedaż osiągnęła 30 570 sztuk. Dla porównania w analogicznym okresie roku ubiegłego liczba sprzedanych piad wyniosła 20 970. Oznacza to wzrost sprzedaży na poziomie prawie 50 proc.

Piada pojawiła się w menu wagonów gastronomicznych Wars w czerwcu 2008 roku. Jest to posiłek, którego podstawę stanowi placek zrobiony jedynie z mąki, wody oraz niewielkiej ilości tłuszczu i soli. Gotowe ciasto jest wypełniane odpowiednią kompozycją składników. Ten włoski placek dostępny jest w kilku kompozycjach smakowych, m.in. z szynką, z salami oraz w wariacji wegetariańskiej – uzupełniony zestawem warzyw i sosów.

Popularność piady sprawiła, że Wars wprowadził ją także do menu Green Patio – pierwszej stacjonarnej restauracji spółki. Dzięki wartościowym składnikom dobrze wpisała się w ideę ”kuchni naturalnie smacznej” promowanej w Green Patio. Pilotażowa restauracja sieci powstała w końcu stycznia br. w centrum Warszawy (ul. Nowogrodzka), a w planach jest otwarcie kilku kolejnych lokali. Docelowo do 2012 roku ma być ich około 8, w tym nie mniej niż 4 w systemie franczyzowym. Green Patio to restauracje o wystroju śródziemnomorskim. Serwują śniadania, lekkie przekąski, dania lunchowe i obiadowe, a także desery. Menu zostało opracowane przy współpracy z dietetykiem. Znajdują sie w nim informacje o właściwościach odżywczych i kaloryczności potraw.

Spółka Wars zapewnia przygotowanie wagonów, obsługę podróżnych w wagonach sypialnych i z miejscami do leżenia, a także usługi gastronomiczne w wagonach restauracyjnych i barowych oraz catering w wagonach pasażerskich. Obecnie operuje w około 100 wagonach.