Winterhalter Polska

Udostępnij artykuł

Winterhalter jest ekspertem w dziedzinie przemysłowych systemów zmywania. Już od 25 lat działalności na polskim rynku firma buduje pozycję lidera, oferując najwyższej jakości zmywarki przemysłowe, chemię oraz systemy uzdatniania wody dla każdego rodzaju biznesu gastronomicznego. Produkty firmy Winterhalter wyróżniają się innowacyjnością, wydajnością, łatwością użycia i perfekcyjnymi efektami zmywania zapewnianymi od dziesiątków lat w profesjonalnych kuchniach na całym świecie. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Klientów firma, oprócz sprzedaży, umożliwia również nowoczesny i prosty sposób pozyskania sprzętu swojej marki oferując bardzo atrakcyjny model wynajmu zmywarek w stałych, miesięcznych ratach.

Winterhalter, firma rodzinna

Już od trzech pokoleń rodzinne przedsiębiorstwo gwarantuje czystość i higienę w kuchni. Dlaczego utrzymanie tych gwarancji wymaga, mówiąc metaforycznie, efektywnego ustawiania żagli i zmian kursu względem wiatru? Jakie szczególne tradycje są zakorzenione w rodzinie i firmie? Odpowiedź daje 75-letnia historia sukcesów Winterhalter.

W 1947 roku Karl Winterhalter założył we Friedrichshafen firmę „Karl Winterhalter Ing. Haushaltsgegenstände und Elektrogeräte”, która odbierała złom i tworzyła z niego przydatny sprzęt gospodarstwa domowego. W 1957 roku wraz z powstaniem zmywarki GS 60 Karl zaczął się specjalizować w zmywaniu przemysłowym, przekazując swoim potomkom zamiłowanie do technologii zmywania już od kołyski. Jürgen Winterhalter, członek zarządu i syn założyciela firmy, dorastał w świecie techniki zmywania. Pierwsza zmywarka przemysłowa powstała w rodzinnym domu i ogrodzie. Od zabawy Jürgen wolał obserwowanie pierwszych eksperymentów ojca w piwnicy. Wnuk założyciela, Ralph Winterhalter, do 4. roku życia cały czas spędzał w zakładzie produkcyjnym w Meckenbeuren – jego placem zabaw był obszar produkcji, a ścieżką rowerową trasa klucząca między ciężarówkami.

Spółka rozpoczęła ekspansję poza granicami Niemiec w 1967 roku, kiedy otwarty został pierwszy oddział zagraniczny w Holandii. Obecnie firmę Winterhalter reprezentują jednostki zależne i partnerzy w ponad 70 krajach. Urządzenia wytwarzane są w centrali w Meckenbeuren nad Jeziorem Bodeńskim, w miejscowości Endingen am Kaiserstuhl oraz Rüthi w dolinie Renu w okolicach St. Gallen w Szwajcarii. W 2015 roku ruszył zakład produkcyjny w Rayong w Tajlandii. Powstają tam urządzenia tworzone specjalnie na rynek azjatycki. W roku 2013 i 2017 centrala w Meckenbeuren powiększyła się o 17 tys. mkw. w związku z budową dodatkowych biur oraz budynków zaplecza konstrukcyjnego i laboratoryjnego wraz z halą produkcyjną i dużym centrum logistycznym.

Dziś Jürgen i Ralph Winterhalter mogą spojrzeć w przeszłość na usłaną sukcesami historię firmy. Jako zapaleni żeglarze lubią porównywać swoją drogę do regat długodystansowych. W żeglarstwie regatowym żeglarz musi umieć radzić sobie z szybko zmieniającymi się warunkami pogodowymi.

Wiatru nie zmienisz. Musisz go przyjąć niezależnie od tego, skąd wieje i jak mocno mówi Jürgen Winterhalter, uśmiechając się. – Ale możesz inaczej ustawić żagle i skorygować kursdodaje Ralph Winterhalter.

Na tej zasadzie opiera się sukces firmy. Osiągnięcie celu, szczególnie w trudnych czasach, wymaga dostosowania się do nieustannie zmieniającego się otoczenia i wyznaczania kolejnych etapów podróży. Jeden element jest tu kluczowy – załoga.

Mój dziadek zwykł mawiaćwspomina Ralph Winterhalter, potwierdzając przyświecające firmie motto – że nikt nigdy nie odnosi sukcesu sam.

Zarząd jest głęboko przekonany, że przyszłość przyniesie kolejne sukcesy.

Dysponując silnym zespołem, ofertą nowych, innowacyjnych produktów oraz rozwiązaniami cyfrowymi w dziedzinie zmywania, ominiemy czyhające na nas rafy i zapiszemy wiele kolejnych rozdziałów historii sukcesów firmy.

Więcej informacji o firmie, produktach i usługach

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 22.02.2021
Aktualizacja: 17.08.2022