Wirtualne zwiedzanie Fabryki Czekolady E.Wedel

Udostępnij artykuł
Już 15 maja, w Noc Muzeów, miłośnicy słodkości po raz kolejny będą mogli odwiedzić najbardziej czekoladowe miejsce w Polsce. Tym razem inaczej. Marka E.Wedel przygotowała dla nich wirtualny spacer. Dzięki niemu bez względu na miejsce przebywania można zatopić się w czekoladowym świecie. Ważną informację stanowi fakt, że wirtualny spacer będzie aktywny dla zwiedzających jedynie przez miesiąc.

Podczas Nocy Muzeów 2021 po raz kolejny, lecz tym razem wirtualnie, otworzą się drzwi Fabryki Czekolady E.Wedel. Działa od lat 30. XX wieku na warszawskim Kamionku. Dzięki możliwościom wirtualnego zwiedzania, uczestnicy wydarzenia, z dowolnego miejsca na świecie, będą mogli odwiedzić gabinet legendarnego założyciela – Jana Wedla. Poza tym obejrzeć galerię czekoladowych rzeźb i dekorowanie Torcika Wedlowskiego, czy też dowiedzieć się, jak powstaje czekolada. W tym roku marka E.Wedel zdecydowała się także pokazać linię produkcyjną, na której powstają pianki Ptasie Mleczko®. To miejsce nigdy wcześniej nie było prezentowane szerszej publiczności. Zarówno receptura, jak i produkcja lekkich pianek, od lat są pilnie strzeżone.

Podczas spaceru nie zabraknie także ciekawostek dotyczących pracowników firmy. Dumnie kontynuują dziedzictwo rodziny Wedlów i piszą nowe karty czekoladowej historii na co dzień. Wirtualny spacer to także ukłon w kierunku historii i wspomnianego wyżej Jana Wedla. Słynął z niecodziennych pomysłów i śmiałych innowacji. Zwiedzanie w trybie online zostanie zainaugurowane w Noc Muzeów. Będzie dostępne przez cały miesiąc, od 15 maja do 15 czerwca, na stronie www.wedel.pl/wirtualny-spacer.

Na wirtualnych zwiedzających czekać będą aż cztery trasy spaceru. Jakie?

LINIA VENUS

To miejsce, w którym codziennie produkowane się produkty E.Wedel. Mowa o różnych rodzajach tabliczek oraz batonie Pawełek. Można tu poznać dokładny proces ich produkcji, dowiedzieć się, co jest sekretem oryginalnej wedlowskiej czekolady, jak pozyskuje się wyselekcjonowane kakao z Ghany, czy też ile tabliczek czekolady codziennie opuszcza mury Fabryki.

LINIA PTASIE MLECZKO®

Chociaż Ptasie Mleczko® jest lekkie to nie spada z nieba. Linia produkcyjna pianek to miejsce, które nigdy wcześniej nie było udostępniane zwiedzającym. To tutaj dowiemy się, jak powstaje przysmak uwielbiany przez Polaków już od 85 lat oraz ile kostek produkowanych jest w Fabryce w ciągu minuty.

TORCIK WEDLOWSKI

Stworzony, by celebrować wyjątkowe chwile. Jego popularność stała się inspiracją do pokazania tajników procesu jego powstawania, który do dziś częściowo opiera się na ręcznej produkcji. Chociaż trudno w to uwierzyć, te misterne zdobienia na powierzchni Torcika, to ręczna robota. Tu uzyskamy informacje, ile Torcików można udekorować w ciągu 8 godzin pracy i czy ich autorki potrafią rozpoznać swoje dzieła na sklepowych półkach.

GALERIA RZEŹB I GABINET HISTORYCZNY

Słyszałeś o czekoladowych rzeźbach? To sztuka, którą wedlowscy artyści – Maestro i Mistrzyni Czekolady – Janusz i Joanna Profusowie, opanowali do perfekcji. Ich prace będzie można podziwiać w Galerii Rzeźb. Tuż obok niej znajduje się Gabinet Historyczny Jana Wedla. Zwiedzenie go to jedyna okazji do poznania historii założycieli firmy, która w tym roku świętuje swoje 170. urodziny! To właśnie dzięki Janowi Wedlowi dzisiejsza Fabryka znajduje się przy ul. Zamoyskiego w Warszawie. 

Twoje stanowisko w dawnym Wedlu

Wirtualny spacer to nie jedyna atrakcja online, jaką przygotowała kultowa czekoladowa marka. Na stronie www.wedel.pl znajdziesz także test “Twoje stanowisko w dawnym Wedlu” Wypełniając go, nie tylko dowiesz się, jakie kwalifikacje były potrzebne przy określonych profesjach, ale też przeniesiesz się w czasie i poczujesz wyjątkowy, magiczny klimat dawnej Fabryki Czekolady. Nie zabraknie także ciekawostek o tym, jak wygląda praca w wybranych obszarach obecnie, ponieważ to właśnie ludzie stoją za sukcesem Wedla – kiedyś i dziś.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Rynek-Dostawcow-HoReCa-RAPORT-2021.png

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 10.05.2021
Aktualizacja: 10.05.2021