Wrocław: Na terenie dawnej piekarni Mamut powstanie hotel i akademik

Udostępnij artykuł
Wrocławski kompleks dawnej piekarni Mamut zamieni się w miejsce tętniące życiem. W postindustrialnych obiektach powstanie akademik, ale inwestor chce zrealizować również hotel. Generalnym wykonawcą jest Erbud.

W dniu 17 lutego firma Erbud zawarła dwie umowy na roboty budowlane i generalne wykonawstwo. Pierwsza, podpisana ze spółką BC Wrocław Sienkiewicza Hotel, opiewająca na blisko 70 mln zł obejmuje budowę hotelu. Druga – na ponad 167 mln zł ze spółką BC Wrocław Sienkiewicza – dotyczy realizacji Domu Studenckiego Base Camp.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Na podstawie Umowy Emitent został zobowiązany do wykonania inwestycji obejmującej: Budowę budynku zamieszkania zbiorowego – hotelu z niezbędną infrastrukturą techniczną i drogową, garażem podziemnym oraz zagospodarowaniem terenu, na nieruchomości położonej we Wrocławiu, przy ul. H. Sienkiewicza 18-22. Zakończenie całości robót zostało przewidziane w terminie 22 miesięcy od Daty Rozpoczęcia Robót. Rozpoczęcie robót nastąpi w terminie 14 dni po wydaniu Polecenia Rozpoczęcia Prac – czytamy w pierwszym raporcie giełdowym spółki Erbud.

Na podstawie Umowy Emitent został zobowiązany do wykonania inwestycji obejmującej: Remont z przebudową, rozbudową oraz zmianą sposobu użytkowania poprzemysłowych budynków dawnej piekarni “Mamut” dla potrzeb budynku zamieszkania zbiorowego – domu studenckiego z usługami, niezbędną infrastrukturą techniczną i drogową, garażem podziemnym oraz zagospodarowaniem terenu. Zakończenie całości robót zostało przewidziane w terminie 26 miesięcy od Daty Rozpoczęcia Robót. Rozpoczęcie robót nastąpi w terminie 14 dni po wydaniu Polecenia Rozpoczęcia Prac – podała spółka w drugim komunikacie.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 24.02.2020
Aktualizacja: 24.02.2020