Współwłaściciel Sweet Home o sposobach na bezę

Komentuje Grzegorz Bartosiewicz, współwłaściciel Cukierni Sweet Home
Torty i ciastka bezowe bezapelacyjnie zawładnęły cukierniczymi witrynami . W niektórych miejscach stanowią wręcz fundament oferty wypierając inne produkty. Bezy pojawiają się w nazwach lokali i firm. Nic dziwnego, beza daje wyjątkowe możliwości tworzenia fantastycznych deserów i tortów, w komponowaniu smaków ograniczonych jedynie wyobraźnią.

W Sweet Home beza jest obecna przez cały rok, ponad sezonami chyba we wszystkich typach produktów – tortach, ciastach, ciastkach, ciasteczkach. Najsławniejszy tort na bazie bezy to oczywiście Tort Pawłowej. To jedna warstwa bezy, chrupiącej na zewnątrz i delikatnej w środku, na wierzchu z delikatnym kremem i dodatkami zależnymi od pory roku i fantazji cukiernika. Przez lato i wczesną jesień królują oczywiście bezy Pawłowej, z truskawkami czy malinami, ale również znakomita jest bardziej egzotyczna wersja ze świeżymi figami. A jesienią i zimą proponujemy bezę Pawłowa w wersji czekoladowej z czekoladowym kremem mascarpone i prażonymi orzechami laskowymi. Bardzo słodko. Beza Pawłowej świetnie sprawdza się również w wersjach mini – to doskonałe, bardzo poszukiwane ciastka, najchętniej z sezonowymi owocami.

A jeśli ktoś lubi jeszcze więcej bezy – wybiera Dacquoise, torty bezowe z dwoma warstwami delikatnej bezy i wnętrzem z kremu mascarpone. Doskonały Dacquoise zachwyca najbardziej w wersjach jesienno-zimowych – kawowy, orzechowy czy ze słonym karmelem. Jeszcze bardziej słodko. W Cukierni Sweet Home używamy też oczywiście dużo bezy w naszych ciastach. Szarlotka z bezą, mimo że z zasady jesienna, u nas jest całoroczna i nikt sobie nie wyobraża, że mogłoby jej zabraknąć. A kruche ciasto ze śliwkami i z bezą –  to już hit głównie na późne lato i jesień. Do tego oczywiście kolorowe beziki, uwielbiane przez dzieci, ale również doskonałe do dekorowania ciastek, tortów, co fantazja podpowie. Mówiąc krótko, beza królową i basta.  

Wypowiedź powstała na potrzeby:
SWEETS & COFFEE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE, NOWOCZESNE I NIEZALEŻNE
CZASOPISMO BRANŻY
> link do aktualnego numeru <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.