Znamy zwycięzców Race to Racer i Best Barista Caffè Vergnano

Udostępnij artykuł
W weekend w Krakowie wyłoniono laureatów dwóch konkursów baristycznych. Tytuł Best Barista 2019 przypadł Mariuszowi Bałutowi z  kawiarni Saskia zlokalizowanej w Kościanie, natomiast najlepszym basistą w konkursie Race to Racer okazał się Szymon Kiełbasa na co dzień mieszkający w Krakowie.

W dniach 14-15 grudnia w Forum Przestrzenie spotkało się dwudziestu najzdolniejszych polskich baristów. Przyjechali oni z różnych regionów kraju, ale łączy ich jedno – miłość do kawy i ogromna wiedza na temat jej parzenia. Pod czujnym okiem polsko-włoskiego jury i licznej publiczności przez kilka godzin przyrządzali kawę na różne sposoby i prześcigali się w pomysłach na wzory latte art. Eksperci oceniali nie tylko jakość wykonania i technikę pracy, ale również sposób autoprezentacji uczestników.

Najszybszym i najbardziej kreatywnym baristą w konkursie Race to Racer Caffè Vergnano okazał się Szymon Kiełbasa. Dzięki niezwykłej precyzji  podczas serwowania zamówionych przez jury napojów, wygrał możliwość bezpłatnego wypożyczenia na okres 24 miesięcy ekspresu Sanremo Cafè Racer o wartości 50 tys. złotych oraz zaproszenie na kurs jazdy sportowej z kierowcą rajdowym Michałem Kościuszko.

SWEETS & COFFEE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE, NOWOCZESNE I NIEZALEŻNE
CZASOPISMO BRANŻY
> link do aktualnego numeru <

Z kolei tytuł Best Barista Caffè Vergnano 2019 wywalczył Mariusz Bałut. Wykazał się on wyjątkowym zmysłem łączenia smaków. Wykonał on idealny wzór latte art, a stworzony przez niego drink podbił serca jury. Zwycięzca konkursu weźmie udział w jednym z najbardziej prestiżowych szkoleń dla basistów prowadzonym w Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech.

Warto było przyjechać do Krakowa, aby zobaczyć w akcji tylu wspaniałych baristów. Wszyscy zaprezentowali umiejętności na najwyższym światowym poziomie. Ich kreatywność, poczucie estetyki i smaku oraz nieszablonowe podejście do tematu parzenia kawy zachwyciły publiczność zebraną w Forum Przestrzenie. Gratuluję wszystkim uczestnikom i życzę im, aby nadal rozwijali i doskonalili swoją  pasję – mówi Carlo Pastore – Caffè Vergnano Poland Area Manager.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 17.12.2019
Aktualizacja: 17.12.2019