28 maja – Międzynarodowy Dzień Burgera. Propozycje i przepis

W tym tygodniu Międzynarodowy Dzień Burgera. Historia burgerów sięga XIX wieku. W Hamburgu powstała ta najpopularniejsza przekąska składająca się z chrupiącej bułki, nadzienia z mięsa mielonego i różnych dodatków nazywana „Hamburger Rundstück”. W czasach rewolucji przemysłowej, większość Europejczyków podróżowała do Stanów Zjednoczonych właśnie z Hamburga. Tam znajdował się jeden z największych portów europejskich.

Statki z Hamburga zaczęły docierać do Nowego Jorku i to właśnie tam zaczęto SERwować steki w stylu hamburskim, aby przyciągnąć załogę statków z Niemiec. 28 maja okrzyknięto Światowym Dniem Burgera!

Hochland Professional wprowadził do swojej oferty ser topiony Cheddar o niestandardowym kolorze białym. Jest to ser, który wyróżnia oryginalny aromat oraz delikatny i śmietankowy smak. Idealnie nadaje się do burgergów, a razem z klasycznym żółtym Cheddarem stanowią niezastąpiony serowy duet. Oba sery mają wyśmienitą topliwość, pozostają półpłynne do czasu konsumpcji oraz lekko się karmelizują. Są wyjątkowo plastyczne i rozciągliwe. Ich smak i tekstura zadowolą najbardziej wymagających konsumentów! Przekąski z cheddarami Hochland na długo zachowują swoją świeżość. Nie wysychają i nie ciemnieją, a ich elastyczność pozwala na kreowanie szerokiego spektrum finger foodów, jakie oferuje kuchnia street food. Sery Cheddar mają szerokie zastosowanie, idealnie pasują do kanapek, bagietek, tostów, wrapów, zapiekanek, ale również do sosów i zup.

Przepis na wegeburgera z burakiem, guacamole,
dwoma serami cheddar oraz chutneyem paprykowym

SKŁAD:
5 plastrów sera Hochland Cheddar
5 plastrów sera Hochland Cheddar biały
100 g papryki pokrojonej w paski
5 plastrów pomidora
100 g cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
5 liści sałaty

BUŁKA (przepis na 6 szt)
500 g mąki pszennej
1 i ¼ szklanki mleka
½ małej kostki drożdży
½ łyżeczki soli
łyżeczka cukru

BURACZANY BURGER (przepis na 5 szt)
3 buraki średnie
szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki bułki tartej
łyżeczka oleju kokosowego
jajko
2 łyżki słonecznika prażonego
ząbek czosnku rozdrobniony
2 łyżki soku z limonki
szczypta chili
sól do smaku

GUACAMOLE

2 awokado dojrzałe
Sok z ½ cytryny 
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany kwaśnej
sól i pieprz do smaku

CHUTNEY PAPRYKOWY
2 papryki czerwone
pomidor
cebula czerwona
2 gałązki tymianku
2 łyżki octu winnego białego
gwiazdka anyżu
4 ziarna kardamonu
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru

Przygotowanie

W ciepłym mleku rozpuść łyżeczkę cukru oraz drożdże. Poczekaj chwilę, aż drożdże zaczną pracować. Następnie z mąki, jajek, soli, barwnika oraz zaczynu – wyrób przy pomocy robota kuchennego gładkie ciasto. Przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie z ciasta formuj bułki o wadze 120 g. Połóż je na perforowaną blaszkę i paruj w piekarniku konwekcyjnym przez 15 minut przy 100% pary w 100°C.

Buraki umyj, obierz i pokrój na kawałki, przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, polej dwiema łyżkami oliwy, oprósz solą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu buraki ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku. Uformuj pięć kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.

W kielichu urządzenia miksującego umieść pomidora, cebulę oraz pozbawioną nasion paprykę, całość zblenduj, przelej do rondla i zredukuj wraz z przyprawami i ziołami. Gdy chutney odpowiednio zgęstnieje, dopraw go octem winnym, solą, cukrem i pieprzem. Miąższ z awokado przełóż do miski, dodaj czosnek, sól, pieprz, kwaśną śmietanę i sok z cytryny. Ugnieć wszystko razem. Gotową bułkę przekrój na pół, dolną część posmaruj guacamole, następnie połóż sałatę, gorącego burgera buraczanego, plastry sera Hochland Cheddar i Cheddar biały oraz pokrojone chrupkie warzywa. Górną część bułki posmaruj chutneyem paprykowym i przykryj pozostałą część.

Et voilà! Smacznego! 😊

Więcej przepisów i inspiracji na stronie www.hochlandprofessional.pl

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.