Arkadiusz Kurowski z Flaming & Co. laureatem Grand Prix Blind Tasting w Gdańsku

Udostępnij artykuł

Drugie miejsce zajął Maciej Selwent z Vininova z Gdańska, a na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa. W konkursie przeprowadzonym w ostatnią niedzielę w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto wystartowało 10 sommelierów.

Zadania eliminacyjne skupiały się na degustacji w ciemno i opisywaniu win takich, jak: Zinfandel, Confident, Lodi, California, USA 2020; Crozes Hermitage, Victor Berard, Dolina Rodanu, Francja 2019; Riesling Trocken Kloster Ererbach, Rheinagu, Niemcy 2020; Muscadet Serve et Maine Sur Lie Les Roches Noires, Dolina Loary, Francja 2020; Chardonnay Resreva Privada Conde Jose, Chile 2021; Sainte Victorie, Chateau de la Galiniere, Prowansja, Francja 2021; Rives & Terrasses, Tavel, Francja 2020; Pinot Grigio Rose, Mezzacorona, Vigneti delle Dolomiti, Włochy 2020.

W przypadku każdego wina zawodnicy musieli zdefiniować kraj pochodzenia, region, apelację, rocznik i szczep lub szczepy, z jakich zostało zrobione. Dwa zadania dotyczyły także mocnych alkoholi: tequili, grappy, jasnego rumu, wódki młody ziemniak, ciemnego rumu, single malt i irlandzkiej whisky.

W finale w ramach degustacji w ciemno zawodnicy mieli rozpoznać i opisać porto ruby, marsalę rubino i maderę bual, a także precyzyjnie rozlać do kieliszków butelkę cavy magnum. Kolejne i ostatnie regionalne zawody sommelierskie Grand Prix odbędą się 4-5 listopada w Szczecinie, a już 15-16 października w Poznaniu sommelierzy walczyć będą o tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów.

Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 26.09.2022
Aktualizacja: 26.09.2022