Aspen: nowa kuchnia dla olsztyńskich szpitali

Udostępnij artykuł

Także w lipcu spółka rozpoczęła  świadczenie usług żywienia pacjentów Szpitala MSWiA w Krakowie ze swojej centralnej kuchni przy ulicy Śniadeckich. 

Jedną z ostatnich inwestycji firmy, o której pisaliśmy niedawno, jest także wprowadzenie nowego systemu cateringu dla Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Olsztynie. Natomiast w maju br. spółka zainaugurowała obsługę cateringową Szpitala Uniwersyteckiego w Olsztynie oraz uruchomiła system dostarczania posiłków do Szpitala Pulmonologicznego w tym samym mieście.

Aspen jest grupą firm usługowych wyspecjalizowaną w świadczeniu usług utrzymania budynków oraz zbiorowego żywienia we wszelkiego rodzaju obiektach. Pod koniec 2008 roku Grupa Sodexo SA podpisała umowę zakupu ponad 90 procent udziałów w Zehnacker Group GmbH, która posiada większość udziałów w Aspen SA. Obroty Grupy Aspen w 2008 roku wyniosły około 90 mln zł. Sektor cateringu generuje stały obrót w wysokości około 40 mln zł.

Firmę Zehnacker założono w 1933 roku. Dziś jest to wiodący usługodawca kompleksowych usług utrzymania budynków i facility management w Niemczech. Grupa Zehnacker jest kompleksowym usługodawcą dla właścicieli obiektów i instytucji służby zdrowia. Zatrudnia około 14 tysięcy pracowników.
 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 27.07.2010
Aktualizacja: 27.07.2010