Barmanka z Krakowa w TOP4 globalnego konkursu World Class

Udostępnij artykuł

Alicja Bączyk z krakowskiego lokalu TAG. zajęła 4. miejsce w konkursie koktajlowym Diageo Reserve World Class. W tym roku impreza odbyła się w Sydney w Australii, a o tytuł najlepszego barmana świata ubiegało się 50 mistrzów wyłonionych w krajowych kwalifikacjach.

alicja baczyk world class

Tysiące barmanów z sześciu kontynentów przeszło przez sito krajowych kwalifikacji do grupy 50 najlepszych koktajlowych talentów na świecie. W połowie września w hotelu Four Seasons Sydney w ciągu trzech dni zmierzyli się w pięciu wyzwaniach. Statuetkę World Class 2022 zdobył reprezentujący Norwegię Adrián Michalčík.

Marzenia nie spełniają się same. Marzenia się spełnia! Ostateczne przygotowania trwały od czerwca, ale tak naprawdę nad udziałem w konkursie pracowałam od dwóch lat. To w 100 proc. zaprocentowało w rywalizacji ze światowymi gwiazdami sztuki koktajlowej – powiedziała Alicja Bączyk.

Zajęła czwartą lokatę wśród największych barmańskich talentów świata. Alicja Bączyk (26 l.) była najmłodszą uczestniczką w ścisłej dziesiątce globalnych finalistów World Class w Sydney. Barmańskie rzemiosło doskonali od sześciu lat. Pochodzi z Czempinia (woj. wielkopolskie). Na co dzień jest szefową baru i specem od komunikacji w krakowskim koktajlbarze TAG. Ukończyła studia na kierunku marketingowym i kurs barmański. Występowała już w krajowych i globalnych finałach konkursów koktajlowych. Jej popisowe kompozycje to Espresso Martini i Negroni Sbagliato.

Czuję się dziś prawdziwie spełniona i dumna z tego, że jako reprezentantka polskiej sceny barmańskiej mogłam dotrzeć tak wysoko. Dziękuję moim kolegom z baru TAG., wszystkim współpracownikom, którzy wspierali mnie przez ostatnie miesiące i dziękuję za ogrom energii, która płynęła z Polski do Sydney – dodała Barmanka Roku World Class Poland 2022, finalistka World Class Competition 2022 w Sydney.

Perfekcjonizm i opanowanie

Uważam, że World Class nie ma konkurencji na rynku pod względem zasięgu, jakości i możliwości spotkania branżowych ekspertów z całego świata. Poziom rywalizacji oraz prezentacje barmanów były na bardzo wysokim poziomie. Pamiętajmy, że to było 50 barmanów, którzy w swoich krajach wygrali lokalne finały– powiedział Wawrzyniec Maternicki, Diageo Reserve Brand Ambassador, który jako wysłannik polskiego biura konkursu obserwował rywalizację.

Przed występem Alicji Bączyk Polskę reprezentowało w konkursie sześciu barmanów, w tym w ostatnich edycjach Bartłomiej Wójcik z Łodzi (2021), Maciej Mazur z Krakowa (2019) i Marcin Kruk z Warszawy (2018).

Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 27.09.2022
Aktualizacja: 27.09.2022