Restauracja rozpoczęła swoją działalność w 1996 r. jako jedna z największych restauracji w stylu tex-mex. Oferowała menu tradycyjnej kuchni amerykańskiej, takie jak steki, burgery czy żeberka oraz meksykańskie burritos, fajitas czy nachos. Lokal powróci, pod tym samym szyldem, w IV kwartale bieżącego roku.
Przez ponad 22 lata funkcjonowania lokalu pojawiło się w nim aż 1,5 mln gości. Właściciele restauracji bardzo długo poszukiwali miejsca do ponownego jej uruchomienia. Nowa odsłona Blue Cactus będzie działać w przestrzeni zabytkowego budynku nr 19. Kiedyś mieściła się w nim fabryczna sztancownia. Powstała w II połowie XIX w. jako dobudówka do dawnego domu fabrycznego Edwarda Luckfielda i Gustawa Hennigera.
Otwarta kuchnia
We wnętrzu Blue Cactus znajdą się wyeksponowane ściany z oryginalnej, zrewitalizowanej cegły, wysokie sufity oraz przestronne wewnętrzne patio. To właśnie na nim znajdzie się strefa barowa, serwująca margarity, z których słynie restauracja. Jej sercem stanie się jednak otwarta kuchnia. Wokół niej ustawione zostaną stoły, a goście oczekujący na posiłek będą mogli obserwować pracę kucharzy przygotowujących dla nich dania.
Strefa chillout
Nie zabraknie też miejsca na przytulną strefę chillout, idealną na prywatne spotkania z przyjaciółmi czy relaks przy drinkach. Aranżacją wnętrz zajmie się pracownia IMR Architekci, odpowiedzialna również za wystrój poprzedniej lokalizacji Blue Cactus. Dzięki kontynuacji tej współpracy i wykorzystaniu koncepcji re- i up-cyklingu. W nowym lokalu w Fabryce Norblina znajdą się elementy wystroju znane doskonale gościom z poprzedniego lokalu (zlokalizowanego przy ul. Zajączkowskiej na warszawskim Mokotowie), takie jak ręcznie wykonywane meble, obrazy oraz inne kultowe akcesoria i ozdoby.
Jesteśmy bardzo podekscytowani ponownym uruchomieniem Blue Cactus w Fabryce Norblina! Projekt znajduje się w nowym centrum Warszawy. Okolicy z najwyższej klasy obiektami biurowymi, handlowymi i mieszkaniowymi. Zlokalizowanymi zarówno w nowoczesnych, jaki zabytkowych budynkach – mówi John Gabrovic, właściciel Blue Cactus Restaurant & Bar. – Nasi przyszli goście mieszkają, pracują i chętnie spędzają swój wolny czas na Woli. Dzielnica już od jakiegoś czasu prezentuje swoje odmienione oblicze. Bardzo doceniamy starania Grupy Capital Park, włożone w zachowanie historycznych elementów Fabryki Norblina.
Wpasowując się w tę strategię, podobnie zamierzamy zachować i poddać recyklingowi unikatowe elementy wystroju znane gościom Blue Cactus od lat. Mamy jedną z najlepszych lokalizacji w ramach całego projektu. Historyczna, fabryczna sztancownia to niesamowity zabytkowy budynek z cegły. Inspiruje nas do odtworzenia barwnego wnętrza restauracji, dzięki czemu zaoferujemy naszym gościom wspaniałe doznania, nie tylko kulinarne, ale i estetyczne. Z niecierpliwością wyczekujemy otwarcia – współtworzenie oryginalnej oferty gastronomicznej Fabryki Norblina jest dla nas dużym i ekscytującym wyzwaniem – dodaje.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE kwiecień – maj 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Nowości w menu
Właściciele podkreślają, że choć Blue Cactus w Fabryce Norblina będzie wyraźnie nawiązywać do poprzedniej lokalizacji, w jego ofercie nie zabraknie nowości.
Nowy Blue Cactus zachowa duszę i DNA oryginalnego konceptu, w szczególności nasze pełne kolorów wnętrza, wyraziste dania, kultowe margarity oraz wyjątkową obsługę – kontynuuje John Gabrovic. – Odpowiadając na zmieniające się preferencje gości, wprowadzamy dużo nowości do naszej karty – w tym zdrowych dań rybnych i wegańskich opcji. Oczywiście nie odchodzimy m.in. od naszego popularnego menu przystawek do dzielenia się. Nie możemy się też doczekać, kiedy znów zorganizujemy warsztaty Teach & Taste, podczas których nasi goście uczą się, jak przygotowywać pyszne salsy i dania meksykańskie. Warto podrkeślić, że w nowym zespole znajdą się także doświadczeni członkowie poprzedniej ekipy, którzy przez wiele lat pracowali i budowali jakość marki Blue Cactus na Mokotowie.
Otwarcie jeszcze w tym roku
W ofercie restauracji znajdzie się również catering na zamówienie oraz organizację prywatnych lub biznesowych spotkań okolicznościowych. Blue Cactus rozpocznie działalność w IV kwartale bieżącego roku.
Staramy się, aby goście, ale też pracownicy czy najemcy Fabryki Norblina, mogli codziennie odkrywać coś nowego i chcieli tu bywać jak najczęściej. Podobne wartości przyświecają właścicielom restauracji Blue Cactus, którzy oprócz doskonałej kuchni, oferują swoim gościom wyjątkową obsługę i kapitalną atmosferę, a także dzielą się swoją wiedzą i kulinarnym know-how podczas licznych warsztatów. Cieszymy się więc, że we współpracy z nami tak różnorodny i lubiany przez warszawiaków koncept będzie mógł kontynuować swoją działalność i tym samym budować wysoką jakość oraz wzbogacać różnorodność oferty gastronomicznej Fabryki Norblina – mówi Kinga Nowakowska, dyrektor operacyjna i członkini zarządu Grupy Capital Park, odpowiedzialna za rewitalizację Fabryki Norblina.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.