Bocuse d’Or Poland 2021 – ruszyły zgłoszenia

Konkurs skierowany jest do kucharzy czynnych zawodowo, którzy mają ukończone 23 lata w dniu Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2023). Każdy z kandydatów sam dobiera sobie kucharza asystenta (commis). Ten nie może mieć ukończonych 22 lat w dniu Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2023 – czyli jest urodzony po 29 stycznia 2001).

Stowarzyszenie Bocuse d’Or Winners, zrzeszające zwycięzców wszystkich edycji finałowej odsłony Bocuse d’Or objęło patronatem honorowym polską selekcję. Zdarzyło się to po raz pierwszy w historii, choć nie ostatni, ponieważ w tym roku będzie podobnie.

Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or Poland w składzie: Adam Chrząstowski – prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland, Kurt Scheller – Chef Patron. Także Michał Markowicz, Dominik Brodziak oraz Jacek
Krawczyk – prezes zarządu Bocuse d’Or Poland podjął decyzję o przeprowadzeniu preeliminacji w celu wyłonienia maksymalnie sześciu kandydatów. Ci wystartują w finale Bocuse d’Or Poland 2021.
Do konkursu Bocuse d’Or Poland 2021 mogą zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie).

Konkurs skierowany jest do kucharzy czynnych zawodowo, którzy mają ukończone 23 lata w dniu Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2023). Każdy z kandydatów sam dobiera sobie kucharza asystenta (commis). Ten nie może mieć ukończonych 22 lat w dniu Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie (styczeń 2023 – czyli jest urodzony po 29 stycznia 2001).

Preeliminacje 2 września

Na podstawie zgłoszeń, Krajowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or Poland 2021 zaprosi wybranych kandydatów na preeliminacje. Odbędą się 2 września 2021. Wszystkie osoby zainteresowane wzięciem udziału w Bocuse d’Or Poland 2021 proszone są o przesłanie maila na adres: kontakt@bocusedorpoland.pl. W treści należy napisać w kilku zdaniach, dlaczego chce się wziąć udział w Bocuse d’Or Poland 2021. Także czym jest dla mnie start w tym konkursie. Każdy aplikujący otrzyma drogą mailową od organizatora, formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu, który należy odesłać do 2 sierpnia 2021.

Informacja o zakwalifikowanych kandydatach zostanie podana do wiadomości 10 sierpnia 2021 na stronach: www.bocusedorpoland.pl oraz patronów medialnych. Finał Bocuse d’Or Poland 2021 odbędzie się na przełomie października i listopada 2021. Wyłoni zwycięzcę, który będzie reprezentował Polskę podczas europejskiej selekcji na wiosnę 2022 roku. W tym roku wyjątkowo, Komitet Organizacyjny postanowił pomóc finansowo wszystkim uczestnikom, którzy wystąpią w finale Bocuse d’Or Poland 2021.

Każdy z sześciu kandydatów otrzyma od Organizatora wsparcie na przygotowania do konkursu (Finału), w wysokości 2000zł. Poza prestiżową statuetką i tytułem najlepszego szefa kuchni w Polsce trzy pierwsze miejsca otrzymają również nagrody pieniężne. I miejsce – 8000 zł II miejsce – 4000 zł III miejsce – 2000 zł.

Zwycięzca polskiej selekcji 2021 otrzyma od organizatora merytoryczne i finansowe wsparcie na przygotowania do europejskiej selekcji 2022.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE kwiecień – maj 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.