Browar Warszawski na nowo uwarzył Porter Bałtycki

Udostępnij artykuł

W jaki sposób świętować dzień Porteru Bałtyckiego? Uwarzyć go na nowo. Browar Warszawski znów oficjalnie uruchomił produkcję legendarnego Portera. Ostatnie butelki opuściły linię rozlewniczą Browarów Warszawskich wiele lat temu. Dlatego to jeden z najbardziej wyczekiwanych piwnych powrotów.

Porter Bałtycki to jedna z większych legend Browarów Warszawskich. To mocny i treściwy lager. Ciemny i rozgrzewający. Za jego smak i aromat odpowiada specjalnie dobrana kombinacja słodów karmelowych, a także palonych. “Ciemnowiśniowa barwa, charakterystyczny słodowo-karmelowy smak i gęsta, kremowa piana” – tak opisywała go oryginalna etykieta. W smaku słodowe, słodkie, karmelowe z nutami palonego karmelu, herbatników, przypieczonej skórki chleba, pieczywa razowego, orzechów. Dodatkowo wyczuwalne są także nuty dojrzałych lub suszonych owoców, takich jak wiśnie, śliwki, czereśnie a także rodzynki.

Browar Warszawski powraca z Porterem

Piwowarzy z Browaru Warszawskiego, dołożyli wszelkich starań by powrót kultowego produktu, był idealną wersją pierwowzoru. Dlatego słynny Porter będzie leżakował w beczce po Burbonie do 20 marca. Będzie to Porter Barrel Aged. Beczka odda piwu akcenty waniliowe, dębowe, a także destylatowe, które ponownie będą zachwycać podniebienia prawdziwych smakoszy piwa.

Dodatkowym urozmaiceniem testowania legendarnego Portera Bałtyckiego jest połączenie go także z daniami, które podbiją jego smak. Ilość piwnej legendy jest ograniczona, dlatego warto odwiedzić Browar Warszawski jak najszybciej. Na miejscu stale warzy się aż 19 rodzajów piwa rzemieślniczego.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij i zapoznaj się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 21.01.2022
Aktualizacja: 21.01.2022