Chefs en Or 2023 – wielki powrót międzynarodowego konkursu kulinarnego Transgourmet

Udostępnij artykuł

Chefs en Or po pandemicznej przerwie powraca w nowej odświeżonej formule. Do tej pory to prestiżowe wydarzenie kulinarne odbywało się we Francji. Gospodarzem tegorocznego finału będzie Polska. 31 października w Warszawie o zwycięstwo powalczą kucharze z Austrii, Francji, Hiszpanii, Niemiec, Polski, Rumunii i Szwajcarii.

Wielki finał konkursu Chefs en Or 2023 odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno. Finałowe zadanie jest wymagające i szefowie kuchni będą musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami, ale i kreatywnością. Polega ono na przygotowaniu dania przy użyciu jednego znanego, obowiązkowego produktu oraz trzech dodatkowych składników ukrytych w tzw. „black box”, którego zawartość zostanie podana zawodnikom niespełna 15 godzin przed rozpoczęciem konkursowego gotowania. Wydarzenie ma charakter międzynarodowy. Każdy kraj, w którym działa Transgourmet, jest reprezentowany przez szefa kuchni oraz dwóch jurorów (degustacyjnego i technicznego).

Areną finałowych zmagań wybrany został Instytut Kulinarny Transgourmet, znajdujący się w hali Selgros Warszawa-Piaseczno.

Jurorzy wybiorą zwycięzcę, kierując się nie tylko techniką pracy oraz smakiem i wyglądem dań, lecz także filozofią korzystania z dostępnych produktów. Zgodnie z hasłem tegorocznej edycji konkursu – „Thrifty Masters” („Oszczędni mistrzowie”) – ważnym kryterium będzie m.in. generowanie jak najmniejszej ilości odpadków, a dodatkowym zadaniem jest przygotowanie amuse bouche na bazie resztek produktów, które zostaną po stworzeniu dania głównego.

Konkursowe dania oceni jury w składzie:

  • Rudolf Obauer i Leo Aichinger – Austria
  • Pascal Grière i Serge Voloscenko – Francja
  • Rocio Morcillo Mendez – Hiszpania
  • Dominik Wetzel i Gilbert Korn-Fourcade – Niemcy
  • Martin Gimenez Castro i Jarosław Uściński – Polska
  • Cornelia Ghisoi i Bogdan Cozma – Rumunia
  • Tobia Ciarulli i Thomas Kuster – Szwajcaria

Przed uczestnikami wielkie wyzwanie. Z jednej strony muszą wykazać się wyjątkową wiedzą i kreatywnością, z drugiej zaś – spełnić oczekiwania naszych jurorów, wybitnych szefów kuchni z różnych regionów Europy. W zmaganiach wezmą udział doświadczeni profesjonaliści, więc o zwycięstwie zadecydują detale. Dla nas możliwość organizacji tego prestiżowego wydarzenia jest ogromnym wyróżnieniem – mówi Cezary Furmanowicz, Dyrektor Marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros.

Znamy już dwóch uczestników Chefs en Or 2023 – to STEFAN GLANTSCHNIG z Austrii i JEAN-YVES BOURNOT z Francji. Śledź stronę chefsenor.com i odkrywaj z nami kolejne ogłoszenia uczestników wielkiego finału:

  • ​Niemcy – 8 października
  • Polska – 12 października
  • Rumunia – 16 października
  • Hiszpania – 20 października
  • Szwajcaria – 24 października

Na laureatów konkursu, oprócz tytułu „Kucharza ze Złota” i statuetki, czekają atrakcyjne nagrody pieniężne:

  • dla zwycięzcy 10 000 €
  • II miejsce 7 000 €
  • III miejsce 5 000 €.

Nagrody dla laureatów zostaną wręczone podczas Wielkiej Gali organizowanej w sali balowej Hotelu Bellotto w Warszawie. Zarówno zmagania konkursowe jak i Gala będą transmitowane na żywo, na stronie chefsenor.com.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<

Artykuł powstał we współpracy w firmą Transgourmet

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Autor: Horecanet
Opublikowano: 09.10.2023
Aktualizacja: 09.10.2023