Chefs en Or po pandemicznej przerwie powraca w nowej odświeżonej formule. Do tej pory to prestiżowe wydarzenie kulinarne odbywało się we Francji. Gospodarzem tegorocznego finału będzie Polska. 31 października w Warszawie o zwycięstwo powalczą kucharze z Austrii, Francji, Hiszpanii, Niemiec, Polski, Rumunii i Szwajcarii.
Wielki finał konkursu Chefs en Or 2023 odbędzie się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy hali Selgros Warszawa-Piaseczno. Finałowe zadanie jest wymagające i szefowie kuchni będą musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami, ale i kreatywnością. Polega ono na przygotowaniu dania przy użyciu jednego znanego, obowiązkowego produktu oraz trzech dodatkowych składników ukrytych w tzw. „black box”, którego zawartość zostanie podana zawodnikom niespełna 15 godzin przed rozpoczęciem konkursowego gotowania. Wydarzenie ma charakter międzynarodowy. Każdy kraj, w którym działa Transgourmet, jest reprezentowany przez szefa kuchni oraz dwóch jurorów (degustacyjnego i technicznego).
Areną finałowych zmagań wybrany został Instytut Kulinarny Transgourmet, znajdujący się w hali Selgros Warszawa-Piaseczno.
Jurorzy wybiorą zwycięzcę, kierując się nie tylko techniką pracy oraz smakiem i wyglądem dań, lecz także filozofią korzystania z dostępnych produktów. Zgodnie z hasłem tegorocznej edycji konkursu – „Thrifty Masters” („Oszczędni mistrzowie”) – ważnym kryterium będzie m.in. generowanie jak najmniejszej ilości odpadków, a dodatkowym zadaniem jest przygotowanie amuse bouche na bazie resztek produktów, które zostaną po stworzeniu dania głównego.
Konkursowe dania oceni jury w składzie:
- Rudolf Obauer i Leo Aichinger – Austria
- Pascal Grière i Serge Voloscenko – Francja
- Rocio Morcillo Mendez – Hiszpania
- Dominik Wetzel i Gilbert Korn-Fourcade – Niemcy
- Martin Gimenez Castro i Jarosław Uściński – Polska
- Cornelia Ghisoi i Bogdan Cozma – Rumunia
- Tobia Ciarulli i Thomas Kuster – Szwajcaria
Przed uczestnikami wielkie wyzwanie. Z jednej strony muszą wykazać się wyjątkową wiedzą i kreatywnością, z drugiej zaś – spełnić oczekiwania naszych jurorów, wybitnych szefów kuchni z różnych regionów Europy. W zmaganiach wezmą udział doświadczeni profesjonaliści, więc o zwycięstwie zadecydują detale. Dla nas możliwość organizacji tego prestiżowego wydarzenia jest ogromnym wyróżnieniem – mówi Cezary Furmanowicz, Dyrektor Marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros.
Znamy już dwóch uczestników Chefs en Or 2023 – to STEFAN GLANTSCHNIG z Austrii i JEAN-YVES BOURNOT z Francji. Śledź stronę chefsenor.com i odkrywaj z nami kolejne ogłoszenia uczestników wielkiego finału:
- Niemcy – 8 października
- Polska – 12 października
- Rumunia – 16 października
- Hiszpania – 20 października
- Szwajcaria – 24 października
Na laureatów konkursu, oprócz tytułu „Kucharza ze Złota” i statuetki, czekają atrakcyjne nagrody pieniężne:
- dla zwycięzcy 10 000 €
- II miejsce 7 000 €
- III miejsce 5 000 €.
Nagrody dla laureatów zostaną wręczone podczas Wielkiej Gali organizowanej w sali balowej Hotelu Bellotto w Warszawie. Zarówno zmagania konkursowe jak i Gala będą transmitowane na żywo, na stronie chefsenor.com.
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z ubiegłorocznym wydaniem <<
Artykuł powstał we współpracy w firmą Transgourmet
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione