Chef’s menu – nowy pomysł Restaurant Club

Udostępnij artykuł

Ruszyła codzienna inicjatywa Restaurant Club Chef’s menu. Organizatorzy największych festiwali kulinarnych w Polsce proponują nowy sposób odkrywania restauracji. Szefowie najlepszych kuchni w Polsce zapraszają na popisowe dania, menu i sharingi w ekologicznej formule wcześniejszej rezerwacji oraz okazyjnej cenie.

Chef’s menu to odkrywanie słynnych i nowych restauracji w ich najlepszym wydaniu. Bohaterami wydarzenia są szefowie oraz ich unikalne menu, którymi zaskoczą podniebienia gości.

Chef’s Menu Restaurant Club w Nuta Restaurant

W inicjatywie RestaurantClub bierze udział kilkadziesiąt słynnych restauracji z całej Polski, w których szefowie przygotowują swoje popisowe dania. Wśród nich znajdziemy m.in. stołeczną NUTĘ, Wolną Europę, Słodki Słony Familia, Arubę Sophisticated Ribs Bar, InAzia czy wielkopolski Rynek.

Jeśli więc szukasz eleganckiej restauracji na wieczorne spotkania, zarezerwuj wysublimowaną symfonię smaków w nowej restauracji NUTA w reżyserii gwiazdkowego szefa Andrei Camastry. Jego wieloletnie doświadczenie widać w zestawach opartych na tradycyjnej kuchni polskiej z włoskimi i azjatyckimi akcentami. Specjalnie dla gości RestaurantClub, szef Andrea Camastra przygotował pięć, nowatorskich propozycji, z których będą mogli na miejscu skomponować własne, trzydaniowe menu.

Ceviche Bar

Jedną z gwiazd Chef’s menu jest również Ceviche Bar. W tej restauracji kryje się całe bogactwo kulinarne Ameryki Południowej. Chodzi o owoce morza i czerwone mięso, wędzone, ostre i drażniące język smaki, słodycz palonego cukru i owoców tropikalnych. To wszystko w interpretacji szefa Martina Gimeneza Castro. Na  gości czekają cztery rodzaje ceviche: robalo (okoń morski, czerwona cebula, chilli, kolendra, pomidory, sezam. Także langostinos (krewetki, leche de tigre, mleko kokosowe, pomidory); mixto (krewetki, okoń morski, ośmiornica, leche de tigre). Dodatkowo atun (tuńczyk, tajska bazylia, orzechy ziemne, puree z batata). Posiłek zakończą dwa kieliszki szampana Frerejean Freres Brut.

Rest. Baczewskich

Mieszcząca się w odrestaurowanym pałacyku Szucha, Restauracja Baczewskich to siostra popularnej lwowskiej restauracji o tej samej nazwie. Obydwa miejsca nawiązują do historii rodziny Baczewskich. Dlatego ich znakiem rozpoznawczym jest kuchnia lwowsko-warszawska z lat dwudziestych i trzydziestych ubiegłego stulecia czerpiąca inspirację ze współczesności. Tak powstał zestaw trzech tatarów: z tuńczyka, troci i krewetek uzupełniony dodatkowo domowymi piklami (zestaw dla dwojga), którego goście będą mogli spróbować podczas Chef’s menu. Ponadto dla każdego przewidziana jest degustacja trzech kieliszków wina, odpowiednio dobranych do dań.

Pełna lista restauracji biorących udział w Chef’s menu znajduje się pod linkiem: restaurantclub.pl/chefsmenu. Akcja ma formułę otwartą, co oznacza, że restauracje w dowolnym momencie mogą zgłosić chęć uczestnictwa. Dodatkowo co ważne – inicjatywie przyświeca  idea #SzanujJedzenie. Dzięki systemowi wcześniejszego wyboru menu, restauracje zamawiają dokładnie tyle składników, ile potrzeba do skomponowania wybranego menu. W ten sposób ograniczane jest marnowanie jedzenia.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij i zapoznaj się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 24.01.2022
Aktualizacja: 24.01.2022