Clinex: Usuwamy mydlane naloty z kranów i umywalek

Udostępnij artykuł
Niewielu zdaje sobie sprawę, że osad wygląda bardzo nieestetycznie, a dodatkowo jest niebezpieczny, ponieważ jest doskonałym środowiskiem dla rozwoju bakterii i zarazków. Dlatego bardzo ważne jest, aby systematycznie i skutecznie usuwać takie zabrudzenia.

Mydła to związki organiczne, sodowe oraz potasowe sole wyższych kwasów tłuszczowych.   W twardej wodzie tworzą osad, ponieważ reagują z rozpuszczonymi w niej solami wapnia i magnezu. Podczas tej reakcji powstają nierozpuszczalne w wodzie mydła wapniowe i magnezowe. Osadzają się one na powierzchniach umywalek i baterii tworząc brzydki nalot trudny do usunięcia.

Jak usunąć takie zabrudzenia? Najbardziej skuteczną metodą jest zastosowanie preparatów o kwaśnym odczynie. Powodują one rozpuszczenie nierozpuszczalnych w wodzie osadów mydeł. Na rynku dostępnych jest wiele produktów skutecznych w usuwaniu osadów mydlanych, jednak nie wszystkie są bezpieczne dla czyszczonej powierzchni. Marka Clinex posiada w swojej ofercie produkty zawierające w składzie kwasy które są skuteczne i bezpieczne. To między innymi Clinex W3 Active Bio oraz Clinex W3 Active Shield, przeznaczone do utrzymania czystości w pomieszczeniach sanitarnych. 

Produkty te służą do codziennego mycia armatury łazienkowej, umywalek, wanien, kabin prysznicowych, brodzików, elementów ze stali nierdzewnej oraz glazury, czyli wszystkich tych powierzchni, gdzie może pojawić się osad mydlany. Są również skuteczne w myciu muszli i pisuarów. Produkty te nie wymagają rozcieńczania. Są preparatami gotowymi do użycia. Skutecznie usuwają osady wapienne i mydlane oraz rdzawe i kamienne nacieki. Produkty pozostawiają świeży zapach.

Dzięki systematycznemu stosowaniu odpowiednich preparatów powierzchnie w łazience będą zawsze czyste oraz zabezpieczone przed przedwczesnym starzeniem. Wystarczy na chwile zapomnieć o czyszczeniu urządzeń sanitarnych, żeby po krótkim czasie zmagać się z grubą warstwą brudu.

Zaniedbane urządzenia wyglądają nie estetycznie, mogą się również psuć, co negatywnie wpłynie na opinie klientów.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ / PAŹDZIERNIK 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 05.12.2019
Aktualizacja: 04.12.2019