Cukiernia Sowa prezentuje tort inspirowany wrocławskimi kamienicami i krasnalami

Udostępnij artykuł

Torty dekoracyjne to dowód kunsztu cukiernictwa. Inspiracją często są ludzie, tradycje czy miasta. Dokładnie tak jest w przypadku tortu dekoracyjnego, który od soboty mogą podziwiać wrocławianie. 27 sierpnia w witrynie Cukierni Sowa w CH Wroclavia pojawił się tort artystyczny inspirowany starymi wrocławskimi kamienicami i oczywiście krasnalami.

Cukiernia Sowa to bydgoska spółka, która rozbudowuje portfolio sklepów i poszerza asortyment, ale jednocześnie promuje ręczne rzemiosło cukiernicze i inwestuje w rozwój słodkich talentów. Pracownia Artystyczna Cukierni Sowa to miejsce, w którym zdolni mistrzowie cukiernictwa tworzą śmiałe realizacje. Jedną z nich można aktualnie podziwiać w otwartej w kwietniu tego roku Cukierni Sowa w CH Wroclavia. Tort prezentowany we Wrocławiu imponuje zarówno dekoracjami, jak i rozmiarem, ponieważ jego wysokość wynosi 155 cm, a średnica jego podstawy to aż 70 cm. Kunsztem cukierniczym w tej realizacji wykazali się Monika Mayer i Łukasz Janowski, mistrzowie cukiernictwa z Pracowni Artystycznej Cukierni Sowa. 

Torty dekoracyjne to nasza specjalność. W Pracowni Artystycznej Cukierni Sowa powstają słodkie dzieła sztuki, a to wszystko efekt pracy zdolnych mistrzów cukiernictwa, których mamy w swoim zespole. Tort, który prezentujemy w Cukierni Sowa w CH Wroclavia, jest w pełni inspirowany Wrocławiem. Wśród starannie wykonanych dekoracji na torcie naliczyć możemy aż 35 kamieniczek, 14 krasnali i jedną żabę. Wszystkie figurki wykonane są ręcznie, z masy cukrowej. Oczywiście, dodaliśmy też nasz słodki akcent! W tym wydaniu wrocławskie krasnale zajadają się (a jakże!) słodkościami – tortem, lodami czy czekoladą, ale nie tylko! Warto odkryć je wszystkie i poznać słodkich reprezentantów wrocławskiego rodu krasnali – mówi Aleksandra Sowa-Trzebińska, członkini zarządu Cukierni Sowa.


Bydgoska spółka z branży cukierniczej niezmiennie od 1946 roku pozostaje wierna swoim zasadom. Cukiernia Sowa, mimo skali produkcji zapewniającej słodkie i słone wyroby dla 166 sklepów w Polsce i zagranicą, wciąż promuje rzemiosło cukiernicze i swoją działalność opiera na ręcznej pracy mistrzów cukiernictwa. 

Sercem naszej firmy jest produkcja. To tutaj tworzymy nowe smaki i kompozycje, ale też pracujemy nad dekoracjami. Wiemy, że za każdym tortem kryje się jakaś historia i cieszymy się, że możemy w niej uczestniczyć. Słodkie wypieki Cukierni Sowa towarzyszą naszym Klientom w ważnych życiowych wydarzeniach i sprawiają, że takie uroczystości, jak śluby, urodziny czy jubileusze mają jeszcze piękniejszą oprawę. To dla nas ogromny zaszczyt, że od tylu lat Klienci obdarzają nas zaufaniem i zamawiają słodkości zarówno z naszej standardowej oferty, jak i bardziej personalizowane realizacje z dekoracjami na zamówienie. Wszystkie torty, które tworzymy, powstają ze składników najlepszej jakości, a dekoracje przygotowujemy z ogromną starannością – mówi Aleksandra Sowa-Trzebińska. 

Tort dekoracyjny inspirowany wrocławskimi kamienicami i krasnalami można podziwiać w Cukierni Sowa w Centrum Handlowym Wroclavia (ul. Sucha 1), tuż przy wejściu od strony Dworca PKP. Słodkie dzieło sztuki będzie eksponowane w witrynie od 27 sierpnia. codziennie, w godzinach otwarcia galerii: od poniedziałku do soboty w godz. 9:00 – 21:00 oraz w niedziele handlowe w godz. 9:00-21:00. Więcej informacji: https://www.cukierniasowa.pl/cukiernie/wroclaw-sucha-1.

Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 30.08.2022
Aktualizacja: 30.08.2022