Da Andrea – nowa restauracja we Wrocławiu

Udostępnij artykuł

W restauracji Da Andrea potrawy przyrządzane są według oryginalnych receptur i przygotowywane tradycyjnie, w opalanych drewnem piecach. Lokal oferuje również bardzo szeroki wybór win pochodzących z całego świata. Wystrój dwukondygnacyjnego lokalu nawiązuje do renesansowego włoskiego stylu. W lokalu znajdują się m.in. wykonane w drewnie sofy, ławy i komody oraz popiersia umieszczone w ściennych wnękach. Restauracja dysponuje także letnim ogródkiem gastronomicznym.

– Naszym celem było stworzenie wyjątkowego miejsca. – mówi Andrzej Gawin, właściciel restauracji Da Andrea. – Nie tylko takiego, w którym można zjeść oryginalne włoskie dania, ale również posiadającego własną, niepowtarzalną historię. Chcemy, aby nasi klienci czuli się jej częścią. Myślę, że dzięki odpowiedniemu wystrojowi oraz bogatemu menu, uda nam się osiągnąć taki efekt – dodaje.

Kuchnia włoska zdobywa coraz większą popularność. Jak już podawał portal Horecanet.pl, z zeszłorocznych badań GfK Polonia wynika, że około 8 proc. restauracji w Polsce serwuje dania kuchni włoskiej (podczas, gdy aż 59 proc. to lokale serwujące dania kuchni polskiej, a 10 proc. – międzynarodowej). Ponadto, z danych portalu – wyszukiwarki lokali Sybil.pl wynika, że restauracje kuchni śródziemnomorskiej są najczęściej poszukiwanymi lokalami gastronomicznymi przez internautów. Do tej grupy zaliczane są restauracje z włoskim i hiszpańskim menu, a ostatnio dołączyły do niej kuchnia grecka i bałkańska. 

Opublikowano: 29.06.2010
Aktualizacja: 29.06.2010