Dania w restauracjach Sodexo oparte na Future 50 Foods

Udostępnij artykuł
Obecnie 75 proc produkcji żywności na świecie opiera się jedynie na 12 roślinach i pięciu rasach zwierząt. Tylko około 200 z 20 tys. gatunków roślin jadalnych trafia na nasze talerze. Sodexo zostało globalnym partnerem akcji na rzecz środowiska naturalnego i zdrowego odżywiania.

Działając na rzecz poprawy systemu żywnościowego, organizacja WWF (World Wide Fund for Nature) i marka Knorr (Unilever) wspólnie przygotowały raport Future 50 Foods*. Publikacja zawiera listę 50 produktów spożywczych pochodzenia roślinnego. Zapewniają różnorodność diety i mają korzystny wpływ na zdrowie, w dodatku bez szkody dla planety. Firma Sodexo została globalnym partnerem programu Future 50 Foods. Włączyło do menu swoich restauracji szereg potraw opartych na wskazanych w raporcie składnikach.

50 produktów przyszłości

Lista 50 pokarmów przyszłości, na którą składają się: nasiona, ziarna zbóż, warzywa, rośliny strączkowe i orzechy z całego świata, powstała aby zainspirować do większej różnorodności w tym, co gotujemy
i jemy. Produkty uwzględnione w zestawieniu są bogate w składniki odżywcze. Dania z udziałem produktów przyszłości będą dostępne do końca kwietnia 2021 r. w restauracjach Sodexo w całej Polsce. Część przygotowanych specjalnie na tę akcję przepisów zostanie włączona do menu na stałe.  Wśród nowych potraw pojawią się między innymi: makaron po azjatycku z kapustą pak choi, warzywami i świeżą kolendrą; pieczeń z soczewicy z marchewką, orzechami i sosem paprykowym czy wegańskie burgery z komosy ryżowej i fasoli.

Potrawy przygotowane na bazie produktów z listy Future 50 Foods zostały stworzone z myślą
o zrównoważonym wykorzystaniu zasobów. Sodexo zostało globalnym partnerem programu
Future 50 Foods, ponieważ kondycja środowiska naturalnego to sprawa, która jest jednym
z priorytetów naszej firmy. Zwracamy również uwagę na tak istotną kwestię, jaką jest różnorodność w sposobie odżywiania. Dlatego do menu naszych restauracji włączamy liczne potrawy na bazie roślin. Pozwalają dostarczyć minerałów i witamin potrzebnych do życia w zdrowiu – mówi Marta Diop, Corporate Segment Director w Sodexo Polska.

Poprzez korzystanie z niewielkiej gamy produktów żywnościowych zmniejszamy zasoby globalnego systemu żywnościowego i osłabiamy jego odporność, dlatego tak ważne jest włączanie produktów pochodzenia roślinnego do codziennej diety. Ponadto, regularne sięganie po zwierzęce źródła białka, masowa produkcja mięsa, nabiału i jaj powoduje dużo większe zużycie wody i zanieczyszczenie gleby niż dieta oparta na roślinach. Brak zróżnicowania w diecie przyczynia się także do spadku różnorodności gatunków świata roślin i zwierząt, które są wykorzystywane w rolnictwie.

* https://www.wwf.org.uk/sites/default/files/2019-02/Knorr_Future_50_Report_FINAL_Online.pdf 

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
> zapoznaj się z pełnym wydaniem <
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Rynek-Dostawcow-HoReCa-RAPORT-2021.png

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 14.04.2021
Aktualizacja: 15.04.2021