Dlaczego fine dining zdobywa coraz większą popularność?

Udostępnij artykuł

[POD NASZYM PATRONATEM] Tegoroczna edycja Fine Dining Week koncentruje się na haśle #NowaGościnność, bo to właśnie dzięki niej goście chętniej odwiedzają restauracje z segmentu premium. Twórcy festiwalu zdecydowali się na jego przedłużenie do 13 sierpnia.

Pierwsze restauracje z segmentu fine dine wyraźnie odróżniały się od innych konceptów gastronomicznych – dania serwowane były bardzo formalnie, w stylowym i wyrafinowanym otoczeniu. Globalne zmiany m.in. ekonomiczne przełożyły się na zmiany i większą otwartość na urozmaicanie konceptów Fine Dine. Wygórowane ceny i legendy o ekscentrycznych szefach oraz ogromnej presji towarzyszącej pracy w najlepszych Restauracjach utrwalane w filmach i serialach nie ułatwiały funkcjonowania konceptom gastronomicznym z sektora Fine Dine.

Oczywistym jest, że wybierając się do restauracji premium goście muszą liczyć się z wyższą ceną, jest to jednak gwarancja nie tylko dań przygotowanych z najwyższej jakości składników i wybitnych doznań kulinarnych. Fine Dining to także świadomość, że produkty pochodzą od sprawdzonych dostawców, są przetwarzane z najwyższą starannością i wykorzystywane tak, aby nic z nich nie zostało zmarnowane. Szefowie łączą najnowsze trendy i techniki z tradycjami i pomijanymi niegdyś produktami. Karczochy, topinambur, bób czy buraki, jeszcze niedawno zapomniane lub kojarzone z obiadem u babci, w ostatnich latach wkroczyły na salony w zupełnie nowym stylu.

Wiele restauracji decyduje się na otwartą kuchnię, dzięki czemu goście mogą podejrzeć proces powstawania zamówionych dań, poczuć atmosferę panującą w kuchni i energię między członkami zespołu. Szefowie chętniej dają się poznać gościom, zdradzając co stało za daną kompozycją, jaka historia sprawiła, że połączył dane składniki. Połączenie wybitnych kompozycji smakowych z pozytywnym, często sentymentalnym, ładunkiem emocjonalnym sprawia, że goście doświadczają dań na wielu poziomach.

Kolejnym istotnym elementem, który sprawia, że goście chętniej decydują się na wybór restauracji fine dine jest mniej formalna atmosfera, bardziej swobodne wnętrza i życzliwa, ciepła obsługa. Restauracje chętnie goszczą rodziny z dziećmi i zwierzętami domowymi, wiele z nich ma dla takich gości przygotowane specjalne menu. Nie bez znaczenia jest także obecność w social media, gdzie goście mogą poznać nie tylko menu, ale i ludzi stojących za daną restauracją. Wszystkie te elementy sprawiają, że restauracje postrzegane są nie tylko przez pryzmat jakości dań, ale także pozytywnych emocji i możliwości identyfikowania się z nimi i odpowiedzialnymi za nie osobami.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj-czerwiec 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Nowej Gościnności w premium wydaniu skosztować można podczas festiwalu Fine Dining Week. Na Gości czeka niemal 100 restauracji, które przygotowały specjalne festiwalowe menu w wersji trzy- lub pięciodaniowej, a także specjalne doświadczenia kulinarne z jeszcze bardziej rozbudowanym menu. Pośród biorących udział w Festiwalu miejsc znalazła się szczecińska Restauracja Kresowa, ISTO z Katowic, Why Tai z Poznania, Sassy Sushi & Asian Restaurant z Gdańska, Babinicz – Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, łódzka Kolacja w Lesie, Kuryer Restaurant w Krakowie oraz Let’s Nibble w Warszawie. Rezerwacji dokonywać można na stronie FineDiningWeek.pl.

Organizator Festiwalu udostępnił kody, dzięki którym rezerwacji można dokonać jeszcze taniej:

–        3DNI25PLN – kod daje -25 zł na rezerwacje w poniedziałki, wtorki i środy
–        GRUPA50PLN – kod daje -50 zł na rezerwację dla 5 i więcej osób

Źródło: Restaurant Club

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 24.07.2023
Aktualizacja: 24.07.2023