Dock19 by Mateusz Gessler otwarte dla gości

Udostępnij artykuł
Nowy lokal znanego restauratora znajduje się na terenie warszawskiej Elektrowni Powiśle (ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 43C). Restauracja zaprasza gości od 8:00 do 22:00 od poniedziałku do piątku, a w soboty u niedziele od 9:00 do 22:00.

W lokalu na śniadanie zjemy m.in. smażone kiełbaski i jajka sadzone, marynowanego łososia i jajecznicę, bakłażan z mozarellą czy granolę. W ramach przystawek pojawia się tatar z siekanej polędwicy wołowej, śledź po warszawski, smażone przegrzebki i bakalie z szafranem, krewetki z grilla w stylu Hong Kong, tuńczyk teriyaki z chrupiącą sałatą, pasztet sztrasburski i dżem z moreli, włoska burrata z pieczonym pomidorem. Kolejne propozycje to azjatycka zupa krewetkowa, rosół z kaczki z kluskami i bulion grzybowy z ravioli. W ramach dania głównego można skosztować polędwicy wołowej rossini, cielęciny mlecznej ze smardzami, pół kaczki w pomarańczach, filetu z dorsza, ekologicznego kurczaka, łososia szkockiego, risotto z czarną truflą czy makaronu jajecznego z kurczakiem. W menu pojawiają się też ogon homara na sercach sałat, tajska sałatka rzymska z winegret czy sałatka coob z awokado. Wśród deserów pojawia się fondant czekoladowy z lodami, babka rumowa z kremem i sernik nowojorski.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Dock19 to kolejna restauracja Mateusza Gesslera. W stolicy działają także Ćma i Warszawski Sen zlokalizowane w Hali Koszyki oraz Warszawa Wschodnia. Dotychczas Gessler pełnił również rolę w programie telewizyjnym MasteChef Junior. Jednak jak poinformował, jego przygoda z produkcją dobiegła końca. W jury zastąpi go Tomasz Jakubiak.

To był intensywny czas, któremu oddałem się bez reszty. Sześć lat z młodymi kucharzami to niesamowita przygoda, która obudziła we mnie wewnętrzne dziecko i pozwoliła spojrzeć na świat z dystansem. Bardzo dziękuję stacji TVN za zaufanie i możliwość wzięcia udziału w najlepszym programie kulinarnym dla dzieci! Przede mną jednak nowe cele i wyzwania, na które długo czekałem i chcę się im poświęcić. To zmiany, które muszę jeszcze utrzymać w tajemnicy, ale jedno już teraz mogę Wam zdradzić. Właśnie otwieram nową, wyjątkową restaurację w Elektrowni Powiśle Dock 19 w Warszawie. Miejsce, które łączy smaki nie tylko kulinarne, ale również muzyczne. Zapraszam Was! – poinformował za pomocą mediów społecznościowych Mateusz Gessler.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.