Dworzysko zorganizuje kolację z Andrea Camastrą

Udostępnij artykuł
14 września 2019 roku restaurację znajdującej się w kompleksie odwiedzi znany szef kuchni pochodzący z Włoch. Andrea Camastra dba o podniebienia gości restauracji Senses, która może pochwalić się Gwiazdką Michelin.

Wspólnie z szefem kuchni restauracji Babinicz, Wojciechem Harapkiewiczem przygotują pokaz kulinarny na żywo, aby po raz kolejny rozbudzić zmysły i zaprosić gości w kulinarną podróż. Cena kolacji za osobę wynosi 250 zł.

Aby zarezerwować miejsce, należy napisać e-mial na adres: restauracja@dworzysko.eu lub zadzownić: 74 663 30 35.

Andrea Camastra jest absolwentem prestiżowej paryskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu, pełen energii, prawdziwy pasjonat, o niekonwencjonalnym podejściu do gotowania – Camastra dwukrotnie został doceniony przez prestiżowy przewodnik Gault&Millau, w 2015 roku tytułem „Szefa Przyszłości”, a dwa lata później „Najlepszego Szefa Kuchni 2017”. Wyjątkowy talent Andrei oraz jego odwagę w przełamywaniu schematów docenił sam Hervé, odkrywca i ojciec kuchni molekularnej, który podczas swojej wizyty w Polsce okrzyknął go ambasadorem metody dobierania smaków „nuta po nucie” (ang. note-by-note). Prowadzona przez Camastrę restauracja Senses gwiazdkę Michelin otrzymała w 2016 r. i konsekwentnie pięła się w górę w przewodniku Gault&Millau aż do poziomu 4 czapek i 18,5 punktu w 2018 r., uzyskując w ten sposób pozycję jednej z najbardziej wyróżniających się restauracji w Europie Środkowo-Wschodniej.

Wojciech Harapkiewicz karierę zawodową zaczynał w Hotel Królewski w Gdańsku, a swoje doświadczenie zdobywał także w europejskich restauracjach i hotelach: Szwajcarii – Domaine De Chateauvieux (dwie gwiazdki Michelin), Niemczech – Bayrisches Haus (jedna gwiazdka Michelin), Fischmeister oraz we Włoszech – Castel Ringberg i Hotel Majestic.

Brał również udział w wielu szkoleniach i konkursach gastronomicznych w Polsce i za granicą, między innymi w Mistrzostwach Świata BBQ w 2008 roku w Belgii, Erfurcie w 2012 roku i Internationaler Leipziger Preis Der Koche w 2013. Miał zaszczyt gotować dla Jego Świętobliwości Dalajlamy XIV, trzech polskich prezydentów, Króla i Królowej Belgii oraz w Europarlamencie. Szef Kuchni Tradycyjnej 2018 wg Gault&Millau Polska. Ambasador marek własnych Makro Polska oraz firmy Bielmar.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 13.08.2019
Aktualizacja: 12.08.2019