Food Hall rodziny Likus w Browarach Warszawskich

Udostępnij artykuł
Już wkrótce pierwszych gości powita Food Hall Browary, mieszczący się w dawnej Leżakowni Browaru Haberbuscha i Schielego. Autorem konceptu jest Aleksander Likus wraz ze wspólnikami. Przedstawiciel młodego pokolenia rodziny Likusów – znanych ze spektakularnych rewitalizacji oraz zwracających uwagę konceptów hotelarskich i gastronomicznych. Jego pomysł na Piwnice dawnej Leżakowni to stworzenie miejsca przyciągającego ludzi, tętniącego życiem i otwartego dla każdego gościa.

Pod kolebki piwnic w Browarach Warszawskich Likusowie wprowadzą smaki z najdalszych zakątków świata. Na powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. we współpracy ze znanymi i cenionymi restauratorami uruchomią kilkanaście różnorodnych restauracji i barów w kilku strefach i bogatą ofertą. Wkrótce będzie można tu przyjść na śniadanie, umówić się na biznesowy lunch czy spotkać na kolację z przyjaciółmi. Restauratorzy przewidzieli także miejsce na wieczorne spotkania. Powstanie więc klub muzyczny oraz Bar Centralny, dzięki czemu w weekendy piwnice będą dostępne całą dobę.

Już od samego początku oczywistym było, że nie można marnować potencjału efektownej przestrzeni piwnic. Dlatego zależało nam na stworzeniu przestrzeni, w której historia, kultura, artyzm i gastronomia wzajemnie się przenikają. Będzie to miejsce o wysokim standardzie, zapewniające niezapomniane doświadczenia kulinarne. Ogromną wagę przywiązujemy do efektu wizualnego przygotowanej przestrzeni, dobrze wyselekcjonowanej muzyki i obcowania ze sztuką. Miejsce to będzie idealnie przystosowane do grupowych spotkań ze względu na duże strefy gastronomiczne i szeroką ofertę różnorodnych dań, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Wraz z architektami z NOKE Architects udało się wypracować wizję przestrzeni, która ukazuje historyczne fundamenty w nowoczesnej formiemówi Aleksander Likus.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Współczesna odsłona Leżakowni

Food Hall Browary, to przede wszystkim spektakularna przestrzeń sklepień kolebkowych z oryginalną odrestaurowaną cegłą z XIX wieku. Tu, gdzie powstawał Browar Haberbuscha i Schielego. Będzie to miejsce odkrywania smaków inspirowane historią i sztuką. Bo to właśnie tutaj historia, sztuka i gastronomia przecinają się tworząc wyjątkową aurę i niezapomniane doświadczenia. Całość obiektu to 12 konceptów gastronomicznych. Wszystkie restauracje zostały dobrane tak, aby każdy mógł znaleźć dla siebie odpowiedni rodzaj kuchni. Wśród nich m.in. nowy koncept Alona Thana pod nazwą The Sushi, Dziurka Od Klucza z dwoma nowymi konceptami – OCTO Pasta Pizza i a’Panu occo?! oraz Silk & Spicy.

W całym koncepcie znajdzie się 300 miejsc siedzących z dużymi stołami idealnymi do grupowych spotkań lub mniejszymi dla bardziej kameralnych. Dużym atutem tego miejsca będzie przestrzeń śniadaniowa. Konstrukcja witryn, przy których się znajduje, pozwala na ich całkowite zsunięcie i zatarcie przestrzeni między wnętrzem, a strefą ogródków. Przewidziana jest także szeroka oferta eventowa ze sceną. Na niej będzie można zobaczyć DJ-ów, muzyków, ale także tych znanych i jeszcze nieodkrytych artystów. Planowane są także różne aktywności od formy live-cookingu, poprzez spotkania autorskie, pokazy czy pop-upy. Nie można pominąć również kluczowego elementu całego Food Hallu, czyli Baru Centralnego. Odpowiada za niego Karim Bibars – znany warszawiakom z koktajlbaru Charlie. Bogata oferta barowa będzie odwoływać się do piwnej historii Browarów, jak i najnowszych światowych trendów.

Na zaproszenie inwestorów, w należącej do Food Hall przestrzeni z osobnym wejściem powstanie klub, którego twórcami zostaną właściciele trójmiejskiego Sassy. Ta warszawska odsłona będzie przełożeniem ich luksusowego klimatu i długoletniego doświadczenia w branży na Browary Warszawskie.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.


Opublikowano: 01.06.2021
Aktualizacja: 01.06.2021