Sieć Grycan powiększa się systematycznie, a nowe otwarcia mają miejsce zarówno wiosną i latem, jak i zimą. Pora roku nie ma znaczenia, gdyż – jak wielokrotnie powtarzali przedstawiciele sieci – około 98 proc. wszystkich lodziarni znajduje się w centrach handlowych, gdzie tendencje w spożyciu lodów nie mają charakteru sezonowego. Ostatnie otwarcia lokali sieci miały miejsce w Galerii Jastrzębie w Jastrzębiu Zdroju oraz w CH IKEA Port Łódź. Jednakże, jak już podawał portal Horecanet.pl, nowa strategia Grycana przewiduje otwieranie lokali przy modnych ulicach i deptakach dużych miast. I tak – kilka dni temu ruszyła lodziarnio-kawiarnia przy stołecznym Nowym Świecie. Plany firmy nie kończą się na budowie nowych punktów i rozwijaniu sieci. Grycan chce utrzymać tempo wzrostu sprzedaży na poziomie około 10 proc. rocznie.
W ofercie gastronomicznej Galerii nad Jeziorem w Koninie jest sześć placówek: lodziarnia Augusto, kawiarnia Gruszecki Cafe oraz restauracje – Caminetto, City Burger, Egao Sushi i Greco (dawniej Ready’s).
Właścicielem galerii jest firma Pradera Galeria Konin Sp. z o. o., która należy do międzynarodowej grupy Pradera. Zarządca to francuska firma Apsys, której flagowym projektem jest łódzka Manufaktura. Obecnie Apsys Polska jest deweloperem i zarządcą 17 centrów handlowych o łącznej powierzchni ponad 700 000 mkw., zlokalizowanych w 14 miastach Polski.