Hotele Scandic stawiają na rekreację

Udostępnij artykuł

Oprócz nowych urządzeń, w klubach fitness hoteli Scandic znajdują się także stanowiska do masaży relaksacyjnych i zdrowotnych, a dodatkowo w gdańskim obiekcie można skorzystać również z sauny parowej. Nowością w polskich hotelach jest także bezpłatna wypożyczalnia rowerów oraz kijków marszowych do uprawiania Nordic Walking.

W ramach działań promujących rekreacyjno-zdrowotną ofertę hoteli Scandic przygotowano także specjalne (bogate w składniki odżywcze) menu śniadaniowe, które wliczone jest w cenę pobytu. Goście mogą wybierać spośród minimum 101 produktów w bufecie. Hotele serwują potrawy organiczne, zdrowe, produkty bezglutenowe oraz bez zawartości laktozy.

Scandic ma obecnie około 150 hoteli w Belgii, Danii, Estonii, Polsce, Finlandii, Niemczech, Holandii, Norwegii, Szwecji i na Litwie. W Polsce obecny jest od drugiej połowy 2008 roku, kiedy to przejął dwa hotele marki Holiday Inn w Gdańsku i Wrocławiu. Jak już informowaliśmy, firma jest zainteresowana otwarciem kolejnych obiektów w naszym kraju, głównie w Warszawie, ale także w Krakowie, Łodzi i Katowicach.

Przychody firmy w 2009 roku wyniosły 661 mln euro. Obłożenie pokoi wyliczono na 60,8 proc., wskaźnik RevPar spadł o 19,4 proc.
 

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 12.07.2010
Aktualizacja: 12.07.2010