Ice Cafe: umowa z nowym producentem lodów

Udostępnij artykuł

Obecnie firma współpracuje z Zieloną Budką i Nestle. Ponadto, sieć rozwija system franczyzowy. Aktualnie spółka chce przekazać franczyzobiorcom pozostałe lodziarnie, m.in. w Słupsku w CH Jantar, w opolskiej Karolince, w Dąbrowie Górniczej – CH Pogoria, w City Park Poznań, oraz dwóch gdańskich galeriach – Auchan i Fashion House.

Aktualnie pod szyldem Ice Cafe działa 27 lokali. Strategia rozwoju sieci zakłada nowe otwarcia głównie w galeriach i pasażach handlowych.

Ice Cafe Sp. z o.o. rozpoczęła działalność w 1999 roku. Początkowo spółka otwierała lodziarnie pod różnymi szyldami, ale ostatecznie zdecydowała się na ujednolicenie wizerunku. W maju 2005 roku w Poznaniu ruszyła pierwsza lodziarnia pod nazwą Ice Cafe.

Jak już pisaliśmy, poprzez kolejne otwarcia Ice Cafe zaostrza konkurencję na rynku sieciowych lodziarni. W tej chwili przoduje na nim Grycan, który prowadzi już ponad 80 lokali i wysp. Daleko – po obu tych markach – są inne sieci, takie jak: Świat Lodów (dziewięć lokali), Lody Gotti (osiem), Lody Bonano i Lodomania (po siedem) oraz obecna od kilku miesięcy na NewConnect – Ibiza Ice Cafe (cztery lodziarnie).

Nielsen podaje, że wartość rynku lodów w Polsce w okresie kwiecień 2009-marzec 2010 wyniosła 1,125 mld zł (wzrost o 1 proc. w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego).

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 15.07.2010
Aktualizacja: 15.07.2010