Iwona Nowak, Metro-Plast: Obecnie chyba nie istnieje danie, którego nie bylibyśmy w stanie zapakować

[SPECJALNIE DLA NAS – RAPORT 2021] Brak możliwości konsumpcji posiłków w restauracji czy barze sprawił, że wiele firm zdecydowało się wprowadzić usługę dań na wynos bądź z dowozem. Takie rozwiązanie to nie tylko wygoda dla zamawiającego, ale także istotne źródło dochodu dla restauratorów, którzy, z racji obostrzeń, nie mogą serwować posiłków na miejscu. Firmy, które do tej pory nie miały takiej usługi stanęły przed koniecznością zapewnienia sobie właściwego zaplecza, dzięki któremu sprawnie poradziłyby sobie z wymaganiami ze strony rynku dań na wynos. Dla takich firm mamy kompleksowe rozwiązania, z naszymi produktami zapakowanie dowolnego dania jest bardzo proste i szybkie. Obecnie chyba nie istnieje danie, którego nie bylibyśmy w stanie zapakować – mówi Iwona Nowak, Marketing & Purchasing Manager Metro-Plast w komentarzu przygotowanym na potrzeby naszej publikacji Rynek Dostawców HoReCa w Polsce – RAPORT 2021.

Każdy klient, który zamierza pakować na wynos, w naszej ofercie znajdzie zarówno maszynę do pakowania, pojemniki, folie jak i inne potrzebne do tego akcesoria np. torby papierowe czy pudełka cateringowe. Wiemy, jak ważne jest „mieć wybór”, dlatego staramy się, aby nasi klienci mieli dostęp do jak najlepszej oferty. Dbamy, by towar, który od nas otrzymują był dopasowany do ich potrzeb. Dodatkowo oferujemy szkolenia dla naszych klientów oraz serwis gwarancyjny i pogwarancyjny maszyn pakujących.

Na początku 2020 roku, gdy zderzyliśmy się z pierwszą falą pandemii i lockdownem bez wahania postanowiliśmy wesprzeć branżę gastronomiczną bezpłatnie oferując pojemniki do dań na wynos. Dołączyliśmy do ogólnopolskiej akcji Wzywamy Posiłki i Akademii Kulinarnej Whirpool, która w naszych opakowaniach przygotowała medykom aż 1280 posiłków. W sumie na różne akcje charytatywne przeznaczyliśmy 100 tys. opakowań. Z naszej pomocy skorzystały nie tylko restauracje, firmy cateringowe lecz również stowarzyszenia pomagające ludziom chorym czy bezdomnym.

Należy przypuszczać, że w dalszym ciągu będzie bardzo dobra koniunktura dla firm oferujących dania na wynos lub na dowóz. Niestety wraz z upływem czasu sytuacja branży gastronomicznej jest coraz gorsza, a kolejne przesuwane terminy zniesienia obostrzeń, jeszcze bardziej pogłębiają kryzys i negatywnie wpływają na nastroje restauratorów. Gastronomia, w szczególności restauracje i bary, bez możliwości sprzedaży dań na wynos, znalazła się w dramatycznym położeniu tracąc płynność finansową. Firmy bez odpowiedniego wsparcia nie przetrwają. Nie lepiej rysuje się przyszłość dostawców usług i produktów dla gastronomii oraz innych gałęzi gospodarki, które razem stanowią sieć naczyń połączonych. Brak stabilizacji i realnej pomocy dla branży gastronomicznej sprawi, że ludzie pozostaną bez środków do życia.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Rynek-Dostawcow-HoReCa-RAPORT-2021.png

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.