Jak przygotować prostą i smaczną lemoniadę?

Udostępnij artykuł

Lemoniadę znamy od bardzo dawna. To od niej zaczęła się historia napojów gazowanych, które z czasem niestety odebrały jej popularność. Dziś lemoniada wraca w pięknym stylu i wypiera popularne napoje gazowane, stając się doskonałym uzupełnieniem posiłku. Zdecydowanie ma na to wpływ upodobanie nas klientów do wszystkiego, co świeże, naturalne, pozbawione sztucznych dodatków, a także przygotowywane na naszych oczach. Cenimy takie podejście, stąd w sezonie wiosenno-letnim lemoniady nie może zabraknąć w menu kawiarni czy restauracji.

Ten niezwykły napój doczekał się wielu odmian i niezliczonej ilości smaków. Lemoniada może być przygotowywana na wiele sposobów – od pojedynczych porcji, poprzez dyspensery, które mieszają i chłodzą napój, ułatwiając łatwe serwowanie większej ilości, po napoje przyrządzane w dużych szklanych słojach z dodatkami owoców czy ziół.

Receptura samej lemoniady jest prosta i od lat nie uległa znaczącym modyfikacjom. Bazę napoju stanowią soki z cytrusów, do których można dodać ich skórki oraz inny smak syropu , a całość należy uzupełnić wodą gazowaną lub nie.

Cały świat lemoniady…

W USA oraz w Kanadzie popularność zyskuje tzw. „Cloudy Lemonade”. Występuje również w wersji „Pink”, czyli z dodatkiem soków z czerwonych owoców – truskawek lub malin. Natomiast w Anglii czy Australii bardziej popularna jest odmiana klarowna lemoniady. Co kraj, to inny lemoniadowy obyczaj, jednak mimo tych drobnych różnic i szerokości geograficznej lemoniadę rozumiemy po prostu jako napój chłodzący o smaku cytrynowym.

Nowością rynkową  jest także odmiana lemoniady na ciepło, która w naturalny sposób zastępuje popularnego grzańca i sprawdza się znakomicie w zimne dni.

Firma MONIN od lat dostarcza gotowe rozwiązania do gastronomii, wśród których nie mogło zabraknąć tych związanych z lemoniadą. Tworząc produkt Cloudy Lemonade Base, Lemon Rantcho i Lime Rantcho firma zapoczątkowała wzrost popularności i odświeżenie tego lubianego napoju. Poza klasycznym cytrynowym smakiem, możemy cieszyć się wieloma innymi wariantami. Bogata oferta syropów i puree MONIN, sprawia, że lemoniadę przygotujemy szybko, zachowując przy tym najwyższą jakość i jej naturalny skład. A co ważne w gastronomii – napój odtworzymy w prosty sposób, dzięki czemu ugasimy pragnienie stałych klientów.

Tak smakuje sukces!

Najpopularniejszymi smakami ostatnich lat są: arbuz, różowy grapefruit, marakuja czy truskawka. Połączenie bazylii z syropem MONIN Cucumber już nikogo nie dziwi, tak samo jak mix syropu MONIN Czarny bez z owocami truskawek lub czereśni. Dzięki produktom marki MONIN możemy bawić się składnikami i tworzyć prawdziwą fuzję smaków. Innym przykładem jest syrop MONIN Falernum, który swoim charakterem doskonale podkreśli tropikalne smaki kiwi, ananasa również mango – a co ważne występuje on  również w postaci puree MONIN. Z kolei świeży rozmaryn uwydatni smak rokitnika z MONIN Rokitnik puree, a bazylia podbije świeżość puree MONIN Ruby Grapefruit.

Jednym z ponadczasowych trendów są wszelkiego rodzaju odmiany lemoniady Mojito – aby ją przygotować, wystarczy świeża mięta oraz syrop MONIN Mojito Mint. Do tego typu lemoniady polecam również puree MONIN Mandarynka, a także Lychee. Dla wielbicieli mniej słodkich lemoniad, których smak nawiązuje do popularnego spritz’a, proponuję dwa połączenia: syropu MONIN Bitter z puree MONIN Lime lub Orange Spritz z tymiankiem cytrynowym i puree MONIN Yuzu – koniecznie na bazie wody gazowanej. Warto pamiętać, że puree MONIN, dzięki dużej zawartości owoców, zawsze podkreśli naturalność lemoniady, zapewniając jej mętny kolor i drobinki owoców. W upalne dni warto zaproponować klientom lemoniadę w wersji frozen, którą blendujemy z dużą ilością lodu. Dla otrzymania najlepszego rezultatu polecam narzędzia marki VITAMIX, które nie tylko odpowiednio przecierają owoce, ale również mielą kostki lodu.

Popularne lemoniady

Pandemia, która była trudnym czasem dla gastronomi, pokazała, że większość konsumentów sięga po sprawdzone smaki, a tym samym w sposób zachowawczy podchodzi do smakowych eksperymentów. Dlatego też warto sięgać po sprawdzone rozwiązania. Portfolio MONIN pozwala na zbudowanie szerokiego asortymentu lemoniad przy zachowaniu prostoty wykonania, powtarzalności końcowego produktu, a także utrzymaniu stałego niskiego kosztu zakupu. Oczywiście to wszystko odbywa się z zachowaniem naturalnego smaku i wyjątkowego charakteru lemoniad.

LEMONIADA MANDARYNKOWA
15 ml koncentratu Lime Rantcho
15 ml puree MONIN Tangerine
250 ml wody gazowanej
Kostki lodu
Plastry pomarańczy i gałązka mięty do dekoracji

LEMONIADA ORIENTALNA
15 ml koncentrat MONIN Lemon Rantcho
15 ml puree MONIN Yuzu
10 ml syrop MONIN Matcha Green Tea
250 ml wody niegazowanej
Kostki lodu
Plastry cytrusów do dekoracji

LEMONIADA PINK GRAPEFRUIT
15 ml syropu MONIN Cloudy Lemonade Base
15 ml puree MONIN Ruby Grapefruit
5 ml syrop MONIN Ginger
250 ml wody niegazowanej
Kostki lodu
Plastry grejpfruta i świeża bazylia do dekoracji

www.zrobtosamwdomu.pl

Tekst powstał we współpracy z SCM.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 27.04.2022
Aktualizacja: 27.04.2022