Jakie dania na andrzejki? Radzi szef kuchni restauracji Bez Tytułu

Udostępnij artykuł
Choć huczne zabawy andrzejkowe wydają się dla niektórych przestarzałe, to spotkania w gronie przyjaciół i w towarzystwie dobrego jedzenia od lat nie wychodzą z mody. Na jaką imprezę zdecydują się Polacy w tym roku? Kulinarnymi inspiracjami oraz oryginalnym przepisem na wspólną kolację podzielił się Piotr Ceranowicz, szef kuchni warszawskiej restauracji Bez Tytułu.
Wspólny półmisek zamiast lanego wosku

Zbliżające się andrzejki, które obchodzimy z końcem listopada, są doskonałą okazją na miłe spędzenie czasu w gronie najbliższych. Jak zaplanować wieczór, by nie był on powielaniem banalnych zwyczajów wróżbiarskich, w tym przelewaniem wosku czy znanym z czasów szkolnych wyścigiem butów? Jedną z propozycji jest coraz popularniejsza w Polsce i na świecie idea wspólnych posiłków. Jak to rzeczywiście wygląda w restauracjach? Dzielenie się jedzeniem polega na serwowaniu wielu niedużych porcji, które trafiają na środek stołu tak, by każdy z gości mógł skosztować wszystkich potraw czy przekąsek. W efekcie wszyscy uczestnicy eksplorują nowe smaki, dzieląc się przy tym swoimi wrażeniami.

Zauważamy, że goście coraz chętniej celebrują ważne okazje, zamawiając mieszanki różnych potraw, które następnie razem spożywają. W naszym menu stworzyliśmy nawet specjalną kategorię zatytułowaną «Podziel się», w której znaleźć można blisko 20 różnych dań serwowanych w formie wspólnych przystawek, wśród nich m.in. tatar wołowy z truflą, frytki z cheddarem czy żeberka z ananasem. Przyrządzamy je w taki sposób, by łatwo można było się nimi dzielićwskazuje Piotr Ceranowicz, szef kuchni restauracji Bez Tytułu.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopada 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Dzielenie się jedzeniem to nie tylko jedna z form konsumpcji. Jest to intrygujące doświadczenie, które buduje relacje i zbliża do siebie uczestników posiłku. Wszystko wskazuje na to, że trend sięgania do wspólnych półmisków nie tylko utrzyma się w najbliższym czasie, ale także będzie się w dalszym ciągu intensywnie rozwijał.

Kulinarna domówka w wersji DIY

Nie zawsze jednak mamy okazję wybrać się z przyjaciółmi do ulubionej restauracji. Kolejną propozycją na tegoroczne andrzejki jest więc… domówka, której jedną z atrakcji jest wspólne gotowanie. Co przyrządzić, by przyjemnie spędzić czas, a przy okazji zjeść coś łatwo podzielnego, smacznego i niezbyt wymagającego?

Podpowiedź wskazał Piotr Ceranowicz, udostępniając własny przepis na koreańskie skrzydełka.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 160g mąki ziemniaczanej 
  • nasiona sezamu 
  • 50g imbiru 
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g miodu
  • 150g cukru
  • 150 g sosu sojowego
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki pasty gochujang (lub średnio ostrego chilli)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Skrzydełka opłucz, a następnie dopraw solą i pieprzem oraz natrzyj startym na drobnej tarce imbirem. Odstaw skrzydełka, by się zamarynowały. W tym czasie wlej do rondelka miód, cukier, sos sojowy, ocet i zagotuj. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany czosnek oraz pastę gochujang (możesz użyć średnio ostrego chilli) i odstaw sos, by lekko ostygł. Skrzydełka obtocz dokładnie w mące ziemniaczanej, rozgrzej olej do 150 stopni i smaż przez około 12 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i smaż, aż staną się złocistobrązowe. Kolejno wyjmij je i odsącz z nadmiaru oleju, a na koniec obtocz w przygotowanym sosie i posyp sezamem. Danie można dodatkowo udekorować posiekanym szczypiorkiem.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 23.11.2021
Aktualizacja: 23.11.2021